Nepravnomočno, prvostopenjsko in po odgovornosti vojaških poveljnikov, saj je v času bosanske morije (1992-1996) poveljeval Tretjemu korpusu Armade BiH, v sestavi katere je bila tudi zloglasna enota “El mudžahedin” (mudžahid). Ta je bila sestavljena iz prostovoljcev iz islamskih držav, njeni pripadniki pa so zagrešili številne zločine nad vojnimi ujetniki, pa tudi civilisti srbske nacionalnosti.

Sodišče Bosne in Hercegovine je danes Sakiba Mahmuljina, upokojenega generala Armije BiH, zaradi vojnih zločinov obsodilo na 10 let zapora. Posredno je poveljeval tudi enoti ‘El mudžahedin’, sestavljeni iz prostovoljcev iz islamskih držav, ki je odgovorna za smrt najmanj 55 -ih ujetnikov.

Konkretno se je obtožnica nanašala na likvidacije srbskih civilstov in ujetih pripadnikov vojske bosanskih Srbov, ki so jih islamistični borci zverinsko ubili na območju Zavidovića in planine Ozren med zaključnimi vojnimi operacijami 1995. leta in sicer v obdobju med julijem in septembrom.

Zloglasne enote so delovale na verski podlagi.

Sodni svet je sprejel trditve iz obtožnice, ki so Mahmuljina bremenile, da za storjene zločine vedel, a da kot poveljnik ni ukrepal, s tem pa zloglasnim enotam poslal jasno sporočilo, kako naj se vedejo tudi v bodoče. Sodišče je tudi pri sodbi popolnoma sledilo predlogu tožilstva in generala obsodilo za zločin zoper vojne ujetnike, zločin zoper ranjence in bolnike ter za zločin proti civilnemu prebivalstvu.

Obramba je med sojenjem trdila, da Mahmuljin ni učinkovito nadzoroval enote “El mudžahedin”, ker je bila le-ta po ustroju zaprta in od drugih enot ločena skupina, ki je delovala na verski podlagi.

Obtožnica proti Mahmuljinu je bila sicer vložena že leta 2015, sojenje pa je trajalo kar štiri leta.

(mbo)