Po poročanju medijev bi moral biti Dunaj ena od štirih alternativnih lokacij, če zaradi panendemije novega koronavirusa ne bo mogoče igrati v dvanajstih državah, kot je bilo sprva predvideno.

Avstrijski “Der Standard”, ki se pri pisanju sklicuje na poročanje NTV in RTL, je danes objavil, da naj bi UEFA kot nujno rešitev preučila več scenarijev, med katerimi ima umestitev tekmovanja v zgolj eni državi-gostiteljici malodane status priorite. Pa to še ni vse- prvenstva tokrat izjemoma ne bi izvedle države, pač pa mesta.

Pa vendar: organizacijo celotnega turnirja- za nameček s stadioni, ki so si lokacijsko blizu- si v tem trenutku res lahko privošči zgolj peščica mest. Poleg Londona, nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija, kjer imajo pri Uefi v mislih tamkajšnji megalopolis oz. metropolitansko območje ter Lizbone je eden od možnih prirediteljev tudi glavno mesto severne slovenske sosede- Dunaj.

EP 2008 v Švici in Avstriji je slednji prinesel sodobne stadione, vendar celovškega med morebitnimi novimi prizorišči prihodnjega EP ne bo.

Že druga sprememba načrtov tik pred zdajci?

Evropska nogometna zveza (UEFA) je- potem, ko je bilo prvenstvo že prestavljeno za obdobje enega leta- znova pod vse večjim pritiskom v zvezi z izvedbo tega prestižnega tekmovanja. Zdi se, da bi prvotni načrt izvedbe turnirja v dvanajstih evropskih prestolnicah, zaradi trenutne dinamike pandemije tudi v letu 2021 lahko prišel pod vprašaj. Menjavanje prizorišč bi za ekipe v času pandemije lahko pomenilo precejšnje tveganje; navijačev se v tem kontekstu raje sploh ne omenja.

Nadaljnji možni organizacijski scenariji so torej sledeči: deset mest v desetih državah, pet mest v petih državah, dve do tri države z več mesti.

UEFA medijskega poročanja še ni komentirala. Medtem s predhodno znanimi mesti gostitelji usklajujejo varnostne koncepte. Krovna evropska nogometna organizacija namerava dokončno odločitev sicer objaviti najkasneje v začetku marca, avstrijska nogometna zveza (ÖFB) pa v tem trenutku ni seznanjena z Uefinimi alternativnimi načrti za EURO 20/21 .

(mbo)