Kot je danes objavil podravski medij Maribor24.si, se Mestna občina Maribor (MOM) zanima za nakup propadajoče hiše na Jezdarski ulici v Mariboru. Kar ne preseneča, je najava MOM o prenamembi omenjenega objekta: kot smo v Mariboru že vajeni, bi aktualna mestna oblast na robu južnega dela Magdalenskega parka najraje videla- gostinski objekt.

“Propadajoči objekt na Jezdarski ulici v Mariboru je že več let popolnoma zapuščen,” pišejo pri Maribor24.si. “Predsednik sveta Mestna četrt Magdalena Jožef Grah, nam je pred časom dejal, da jih skrbi, saj ne samo, da kazi ta del mesta, temveč je tudi nevaren za pešce in druge udeležence v cestnem prometu. Poleg tega se v notranjosti zadržujejo različne osebe,” so še navedli uvodoma.

Da je omenjeni objekt popolnoma zapuščen seveda ne drži; Arsenović je z brezdomci in narkomani na podoben način obračunal že pri prevzemu Žičkega dvora na Lentu.

Iz nadaljevanja zgodbe je potem razvidno, da so pri MČ Magdalena že pred leti na MOM naslovili apel, v katerem so izrazili željo, da bi slednja s podrtijo, ki je ni težko zgrešiti, vendarle nekaj storila; da bi objekt odkupila in ga prenovila. Dodajmo, da držijo tudi navedbe omenjenega medija, da so zadnje čase gasilci tam kar nekajkrat posredovali, saj je javna skrivnost, da ga za bivanje uporabljajo brezdomci in narkomani.

Na MOM naj bi omenjenemu mediju v preteklosti potrdili, da je njihova želja objekt odkupiti, ga porušiti in nameniti potrebam parka. Tu pa se bojda plemenita namera zaplete: ideja pristojnih na mariborski občini je, da bi na tem mestu uredili sanitarije in kavarno.

Ob tem je potrebno nujno postaviti javno vprašanje: se pri trenutni garnituri na MOM zavedajo, da javno stranišče v parku že stoji ( in da- če smo že pri tem- nikakor ni zanemarjeno, niti slabo obiskano) in če se, zakaj jim, ko se v Mariboru postavi vprašanje obnove ali gradnje novega objekta, vedno najprej na pamet padeta bodisi gostinski lokal bodisi garažna hiša?!

Nazaj k omenjenemu članku. “Kasneje je v javnost prišla novica,” pišejo pri Maribor24.si., “da je propadajočo stavbo na dražbi kupilo podjetje Noiram iz okolice Ljubljane.” Iz podjetja so mediju menda odgovorili, da o konkretnih načrtih ne želijo govoriti, saj da nimajo pravne osnove do posesti nepremičnine; zapletlo se je namreč pri vpisu v zemljiško knjigo

Ko so pri mediju želeli nove in bolj konkretne odgovore glede že omenjenega, pa so se pri Noriamu zavili v molk; odgovorov do želenega datuma namreč pri Maribor24.si niso prejeli. Z MOM medtem odgovarjajo, še navaja avtorica članka Tea Tošić Golob, da so vzpostavili kontakt s pravnim zastopnikom lastnika objekta in da se zavzemajo za odkup le-tega. »Več informacij v tem trenutku nimamo, računamo pa, da bo spomladi jasnega kaj več,« so še zapisali v odgovoru omenjenemu mediju. Zgodbo (in zaplet) vsekakor velja podrobneje spremljati.

Aljoša Dragaš