Pandemija je neusmiljena tudi na politično-ekonomskem polju: Latvija in Češka podaljšali ukrepe; Srbija v boj proti virusu s kitajskim, Madžarska in tudi Nemčija pa z ruskim cepivom; Italija toži Pfizer, Brazilija pa je pričakovano odpovedala karneval v Rio de Janeiru.

Kot poroča STA, je latvijska vlada včeraj za dva tedna, do vključno 7. februarja, podaljšala ukrepe za zajezitev epidemije. Ta se v državi s slabima dvema milijonoma prebivalcev počasi stabilizira, a rahljanje ukrepov še ni možno, so sporočili iz tamkajšnje vlade.

Tako med drugim v veljavi ostaja policijska ura ob koncih tedna, zaprtih ostaja tudi večina trgovin. V zadnjih 14 dneh so v Latviji na 100.000 prebivalcev potrdili 685,8 okužb. Od začetka epidemije so potrdili skoraj 59.000 okužb, umrlo je 1057 ljudi.

Podaljšanje, a še teden dni dlje, pa je zaradi izrednih razmer zaradi covida-19 včeraj izglasoval tudi češki parlament. Vlada premierja Andreja Babiša je sicer predlagala podaljšanje do 21. februarja, saj se bojijo grožnje, ki jo predstavljajo mutacije novega koronavirusa.

Prav zato je minister za zdravje Jan Blatny včeraj pozval še k nošenju zaščitnih mask tipa FFP2 ali FFP3, vendar trenutno še na prostovoljni ravni. Glede morebitne obveznosti nošenja teh mask pa bo počakal na izkušnje iz Nemčije in Avstrije, kjer so se delno že odločili za tak ukrep, a imajo tudi tam enaki težavi: dostopnost te vrste mask in finančno breme, ki ga predstavljajo za revnejše.

Iz Srbije, kjer od torka poteka množično cepljenje s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm, pa so sporočili, da so doslej cepili 85.000 ljudi; samo včeraj 36.000. Koordinatorka cepljenja na beograjskem razstavišču, Dragana Milošević, je dodala, da se je za cepljenje preko e-uprave doslej prijavilo skupno 488.000 ljudi, danes pa naj bi jih cepili še 30.466.

V sedem milijonski državi proti covidu-19 cepijo tudi s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha ter z ruskim cepivom Sputnik V. Množično cepljenje pa so začeli izvajati potem, ko je v državo prispelo milijon odmerkov kitajskega cepiva. Do sedaj so tam potrdili 379.093 okužb, umrlo je 3830 bolnikov.

Karneval v Riu je letos odpovedan.
(Photo by michelle guimaru00e3es on Pexels.com)

Zaradi pandemije pa so odpovedali tudi znameniti pustni karneval v brazilskem Riu de Janeiru. Cepljenje namreč poteka zelo počasi, število okužb pa ostaja visoko. Sprva so karneval preložili na julij, zdaj pa so sporočili, da ga letos sploh ne bo. Župan Ria de Janeira Eduardo Paes pravi, da bodo že leta 2022, ko bodo cepljeni, praznovali življenje in svojo kulturo, kot so vajeni in kot si zaslužijo. Združenje plesnih šol sambe je izrazilo podporo in razumevanje za županovo odločitev.

Madžarska lahko cepivo družbe AstraZeneca dobi šele, ko ga odobri Evropska agencija za zdravila, čeprav ga sama odobri prej. Cepivo Sputnik V lahko naroči, a zgolj za uporabo na svojem ozemlju pod določenimi pogoji. Za uporabo v EU potrebuje Sputnik odobritev Eme, so še pojasnili v Evropski komisiji v odzivu na poteze Madžarske.

Madžarska vlada je sporočila, da je sklenila dogovor o nakupu velike količine ruskega cepiva Sputnik V in da so njeni organi izdali začasno dovoljenje za uporabo cepiva družbe AstraZeneca. Nobeno od teh dveh cepiv še ni odobreno v EU.

Je pa na presenečenje mnogih pogajanja okrog dobave ruskih cepiv pričela Nemčija. Spomnimo: Rusi so svojemu znamenitemu cepivu Sputnik V, ki velja za prvo registrirano cepivo proti covidu-19 na svetu, ta teden dodali še cepivo »EpiVacCorona«, skrajšano »EpiVac«.

Po ruskih trditvah po do sedaj opravljenih raziskavah »EpiVac« omogoča absolutno, 100% zaščito. »SputnikV« se je sicer sprva ponašal s 95% zaščito, ki pa so jo pristojne ruske ustanove kasneje korigirale na 92%, kar je povsem primerljivo s tistimi zahodnih proizvajalcev ali celo bolje.

Očitno je, da so na nemško odločitev vplivali pozitivni podatki o uporabi omenjenih v Alžiriji, Argentini, Belorusiji, Boliviji, Palestini in tudi Srbiji, kjer pa, kot že omenjeno, cepijo tudi s kitajskimi. Prav slednje vzbuja dvome o učinkovitosti, saj se rezultati glede na posamezno državo zelo razlikujejo: v Turčiji je ta 91%, dočim v Braziliji dosega le 50-60%. Zaradi tako velikih oscilacij so v EU glede kitajskega cepiva zelo previdni oz. zadržani.

Nemčija se zdaj nagiba k nakupu ruskih cepiv: Sputnika V in EpiVacCorone.

Slabe novice prihajajo tudi iz Italije: tamkajšnja vlada pripravlja tožbo proti ameriškemu farmacevtskemu velikanu Pfizerju in sicer zaradi ogrožanja javnega oz. splošnega zdravja, to pa spet zaradi neopravičljive zamude pri dostavi že dogovorjenih doz cepiva tega proizvajalca.

Tožbo zahteva državni komisar za izredne razmere Domenico Arcuri, ki je pogodbe in dokaze že predal državnemu pravobranilstvu, ki zastopa interese italijanske države in njenih teles. Italija bo od EU zahtevala dodaten pravni pregon ameriškega velikana, ker so se pri Pfizerju brez posvetovanj, strinjanja in nadaljnjih pogodb odločili za občutno zmanjšanje števila dostavljenih doz cepiva v to državo in sicer z več kot pol milijona na manj kot 400 tisoč (konkretno: z 562.770 na 397.800).

Pri Pfizerju tega trenda ne nameravajo ustaviti; tako bo Italija do sredine februarja vsak nov prihajajoči teden- in glede na prejšnjega- deležna še manj cepiva. Po pogodbi pa je ameriški farmacevtski velikan dolžan Italiji samo do konca marca dostaviti več kot 8,6 mio tako imenovanih prvih in več kot 6,6 mio ti. drugih doz. Z načrtovanimi cepljenji so časovno v zaostanku malodane neverjetnih 80%, kar 54.000 že danih cepiv pa utegne biti brez učinka, saj drugih doz enostavno ne bo.

Za konec še dobra novica: Avstrijci morajo od ponedeljka v trgovinah in javnem prometu nositi zaščitne maske tipa FFP2. Večina trgovin se je na to pripravila in dobro založila ter- velikemu povpraševanju navkljub -ta teden ponudila akcijske cene. Revnejšim in socialno ogroženim je brezplačni dostop do mask z višjo stopnjo zaščite omogočila vlada. V prvi fazi je pri dostavi brezplačnih mask pomagala vojska, ki je okoli 52.000 mask razdelila ustanovam, ki se ukvarjajo z brezdomci. Še milijon mask pa bodo jutri dostavili socialnim organizacijam za revnejše in socialno ogrožene. Prihodnji teden bodo maske dobili tudi vsi starejši od 65 let.

Če so omenjene maske FFP2 še pred tednom v tamkajšnjih prodajalnah stale od dva do osem evrov, so jih ta teden trgovine prodajale po akcijski ceni po manj kot evro, najcenejše so tako stale le 50 centov. Za primerjavo: v Sloveniji stanejo »navadne«, kirurške maske med 16 in 35 centov.