Večina svetovnih medijev včeraj in danes seveda ni pozabila spomniti na žalostno obletnico uvedbe prve karantene zaradi bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus. Pred natanko letom dni se je namreč kitajsko velemesto Wuhan z 11 milijoni prebivalcev zaradi širjenja novega koronavirusa za 76 dni zaprlo v domove in prekinilo prometne povezave z državo. Drugo za drugim so z enakimi ukrepi sledila sosednja območja v provinci Hubei, poroča (tudi) STA.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Zagrebški Jutarnji list je ob obletnici dogodkov, ki bodo kasneje na glavo obrnili celoten planet, objavil zanimivo fotoreportažo, naslovljeno “76 dni strahu”, ki si jo lahko ogledate na sledeči povezavi: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/proslo-je-godinu-dana-od-prve-covid-karantene-danas-je-wuhan-ziv-ali-tragovi-se-jos-uvijek-vide-15044973

Nazaj v Wuhan! Življenje se je odtlej v mestu, ki velja za izvor virusa, v nasprotju z večjim delom preostalega sveta vrnilo v normalne tirnice, še pišejo pri STA. Spomine na dogodke zaznamuje mešanica ponosa in previdnosti zaradi možnosti ponovitve izbruha.

Uradni Peking za zajezitev širjenja virusa strogo uveljavlja ukrepe, ki vključujejo množično testiranje, aplikacije za sledenje gibanju in stikom ter splošno obveznost nošenja mask. Kljub temu se po vsej Kitajski še naprej pojavljajo skupki okužb, v zadnjem času število narašča. Danes so jih zabeležili 206, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

(mbo)