Vsem tistim, ki s(m)o naivno verjeli, da bo razcvetu narave v prihajajoči pomladi 2021 sledil tudi razcvet družbenega življenja, se utegne znova sesuti svet. Cepitveni načrt, po katerem bi do maja cepili 70 odstotkov evropskega prebivalstva, najbrž ne bo izveden. Obračun z virusno pošastjo je prestavljen, koronska mora se nadaljuje.

“Potem ko je Pfizer dobavo dogovorjenih odmerkov cepiva zmanjšal za 30 odstotkov, so na obzorju nove težave in to iz smeri največjega hrvaškega upanja, podjetja AstraZeneca,” piše današnji hrvaški Jutarnji list. Sosednja Hrvaška je namreč največjo količino “svojih” cepiv naročila ravno pri tem proizvajalcu: kar 2,7 milijona odmerkov.

Že nekaj dni pa je jasno, da bo dostava EU namenjenih odmerkov v prvem letošnjem četrtletju za kar 60 odstotkov nižja za vse naročnike znotraj EU. Tiskovni predstavnik AstraZenece je namreč sredi tega tedna potrdil, da začetne dobave cepiva Evropski uniji, ki jo podjetje razvija z univerzo Oxford, zaradi zamud pri proizvodnji ne bodo dosegle ciljnih količin.

“Začetne količine bodo manjše od prvotno načrtovanih zaradi zmanjšane proizvodnje v tovarni znotraj naše evropske dobavne verige. Z dostavo začnemo predvidoma 15. februarja,” je še dejal tiskovni predstavnik. Reuters je s sklicevanjem na visoki vir v EU poročal, da bi lahko AstraZeneca od 80-ih milijonov dogovorjenih doz za prvo četrtletje 2021 dostavila le 31 milijonov le-teh. Nemški Bild pa je sporočil, da ima AstraZeneca težave, ker želi cepivo prilagoditi novim mutacijam virusa in zato ne more dostaviti cepiva, ki ga že ima na zalogi.

Zapletom s cepivi v EU ni videti konca.
(photo: Artem Podrez on Pexels.com)

Vendar pa se javno mnenje v Uniji vse bolj nagiba v smeri interpretacij, da ne gre za težavo v proizvodnih kapacitetah, pač pa da je britanska družba AstraZeneca- katere cepivo se že dokaj redno uporablja v Združenem kraljestvu– prodala odmerke tretjim državam in sicer kot kazen Evropski uniji.

Zakaj? Spomnimo: Evropska agencija za zdravila (EMA) še vedno ni odobrila njihovega cepiva in bo najverjetneje to storila šele 29. januarja. EMA je že odobrila cepivi Pfizerja in Moderne, čeprav je AstraZenecino dosti cenejše, pa tudi skladiščiti se ga da pri sobni temperaturi, zato so logistični stroški neprimerno nižji od tistih za cepivo Pfizer.

Enako držo je EMA zavzela tudi kar se tiče distribucije ruskega cepiva Sputnik V, ki je po učinkovitosti povsem primerljivo s tistimi zahodnih proizvajalcev ( prvotno 95% učinkovitost so pristojne ruske institucije zdaj korigirale na še zmeraj zelo visokih 92%), uspehe pa žanje tudi na mednarodnem polju, saj so ga uporabile že številne države na različnih celinah. Rusi so sedaj na tržišče lansirali še drugo, potencialno bolje cepivo (EpiVacCorona), ki naj bi po zagotovilih proizvajalcev in primarnih raziskavah dosegalo popolno zaščito.

Vendar pa je EMA Madžarski, ki si je kot prva preko meja Unije drznila pogledati tudi v smeri vzhoda, že prepovedala uporabo ruskih cepiv, dokler jih ne odobri tudi sama. Spomnimo ponovno: k ruskemu cepivu se vse bolj nagiba tudi Nemčija, na katero so vplivali pozitivni, celo odlični rezultati/podatki o uporabi omenjenih v Alžiriji, Argentini, Belorusiji, Boliviji, Palestini in tudi Srbiji, kjer pa cepijo tudi s kitajskim cepivom, do katerega pa imajo v EU upravičene zadržke, saj je v Turčiji dosegel zavidanja vredno 91% učinkovitost, v Braziliji pa po drugi strani le polovično.

Mar zahodni farmacevtski velikani ob začetku mandata res utrjejo pozicijo Joeja Bidna?!
(photo: Chokniti Khongchum on Pexels.com)

Korigirana nemška drža ni nikakršno presenečenje; prav Nemčija je bila tista, ki je najbolj glasno vztrajala na solidarnostnem principu, po katerem bi vsaka država članica EU prejela sorazmeren delež. V “koaliciji voljnih” so prednjačile še Nizozemska, Francija in Italija. Novica o zmanjšani dostavi je zato v EU upravičeno povzročila ogorčenje, Evropska komisija pa je zdaj pod močnim pritiskom ustanovnih članic, ki si želijo stroge obravnave proizvajalcev cepiv, s katerimi so podpisane pogodbe.

Prav EK, ki je po slednjih partner farmacevtskih velikanov, pa je tista, ki se obenem boji konflikta z njimi. Že samo z AstraZeneco je precej tvegano iti v vojno, saj je njihovo cepivo skoraj desetkrat cenejše od drugih, zato seveda ne bodo imeli težav pri iskanju kupcev v manj razvitih državah.

EK zdaj poskuša širšo evropsko javnost pomiriti z novimi garancijami proizvajalcev, ki zdaj zatrjujejo, da bodo svoje obveznosti izpolnili kvartalno. Torej se bodo po informacijah količine, ki bodo zamujale v prvem mesecu, nadomestile s povečano dostavo v drugem in tretjem, tako da se bo na koncu izšlo, kot da bi bile pogodbene obveznosti izpolnjene. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v tem kontekstu v petek zvečer nemški, pa tudi evropski javnosti poslal pomirjujoče sporočilo: “Februarja bomo imeli več cepiv, kot bi jih imeli, če cepiv AstraZeneca sploh ne bi bilo.”

(mbo)