Aktualni minister za infrastrukturo je danes na svojem Facebook profilu objavil zanimivo razmišljanje, v katerem je trenutno slovensko železniško infrastrukturo poimenoval za muzej na prostem. “Potovalni časi so zaradi zastarelih prog “cela večnost”, pripadajoča infrastruktura pa je zanemarjena,” nadaljuje Vrtovec.

“Sedaj to spreminjamo. Končno!” V nadaljevanju zapisa potem minister za infrastrukturo trdi, da je bil to, “da je pri posodobitvi železniške infrastrukture problem denar”- kot nedvoumno zapiše- “le izgovor tistih, ki niso imeli vizije“.

Po njegovem mnenju so prejšnje slovenske vlade v Bruslju pustile na desetine milijonov, medtem ko so ostale evropske države prav s tem denarjem v svoje železnice vlagale milijarde evrov. “Mi evropski denar črpamo, ker imamo vizijo in jasno izdelane projekte,” malodane zmagoslavno Vrtovec sklene prvi del zapisa.

Da trenutna slovenska železniška infrastruktura spominja na muzej na prostem, trdi Vrtovec.

Minister je sicer že uvodoma omenil, da bodo železnice posodobili in jih za uporabnike naredili privlačnejše. Pri tem je- tako gre sklepati iz zapisa- prednostnega pomena vožnja z vlakom na delovno mesto, ki “mora postati alternativa uporabi avtomobila”. Cilj bodo po mnenju ministra dosegli ravno s skrajšanim potovalni časom, slednjega pa tako, da bodo železnice posodobili in za uporabnike naredili privlačnejše. Kar bodo spet dosegli predvsem z vlaganjem v uvodoma že omenjeno infrastrukturo; ključna je uvedba modernih vlakov, zgradili pa bodo tudi nova postajališča.

V drugem delu zapisa- ki že razburja in je doživel dokaj odmeven spletni odziv- potem Vrtovec našteva predvsem bodoče infrastrukturne projekte, pa seveda tudi tiste, ki že potekajo, pa jih bodo dodatno nadgradili.

Med prve sodi predvsem razvpiti drugi tir na relaciji Divača- Koper ter nadgradnja proge na relaciji Divača- Ljubljana, odsek Borovnica- Ljubljana, odstopa pa tudi nadgradnja vozlišča Pragersko. Med drugimi velja omeniti nadaljevanje del na železniški progi do avstrijske meje na Štajerskem (Maribor- Šentilj) ter uvedbo daljinskega vodenja prometa na progi Zidani Most- Šentilj (državan meja) ter istega na odseku proge Zidani Most- Ljubljana.

Moderni vlaki in nova postajališča so dobitna kombinacija, zatrjuje minister. Ni mu težko pritrditi.

Ministrstvo za infrastrukturo, navaja, bo letos prvič v zgodovini deležno več kot milijarde EUR sredstev, od tega jih vlada samo za železnice namenja skoraj polovico oz. kar 509 milijonov. Leta 2022 pa naj bi se začela dolgo pričakovana gradnja nove železniške in avtobusne postaje v Ljubljani- razvpitega projekta Emonika, ki se že nekaj let ne premakne iz ti. mrtve točke.

Zapis je, povsem pričakovano, naletel na velik, deloma tudi buren odziv, saj so slovenske železne ceste res zgodba zase; žalostna, seveda. Če je soditi po slednjem, se javnost sprašuje predvsem, kaj bo z nekaterimi obstoječimi in zanemarjenimi povezavami, ki imajo precejšen turistični potencial ( denimo bohinjska proga) ali pa tistimi, ki bi skrajšale čas potovanja do bodisi vozlišč bodisi glavnih mest sosednjih držav ( denimo povezava Zagreb- Maribor- Dunaj ob sotelski progi in preko Grobelnega), kar se tiče tovornega prometa pa se omenja zlasti ti. tivolski lok, ki bi lahko skrajšal pot od Kopra do Jesenic tudi za dobro uro.

(mbo)