Kot poročanje hrvaških medijev povzema STA, je v zagrebški kliniki za nalezljive bolezni Dr. Fran Mihaljević minulo noč umrl desetletni deček, ki je imel covid-19. To je najmlajša žrtev te bolezni doslej na Hrvaškem. Minister za zdravje Vili Beroš je že zahteval dodatne informacije o primeru.

Kot je povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, še ne vedo točnega vzroka smrti dečka. Zaenkrat kaže, da je umrl zaradi redkega večorganskega vnetnega sindroma. Gre za redek zaplet, ki so ga doslej zabeležili pri manjšem številu otrok, okuženih z novim koronavirusom, pa navaja HRT.

V ZDA so doslej zabeležili 1659 primerov tega sindroma, v letu 2020 pa je zaradi tega umrlo 26 otrok, je v začetku leta objavil ameriški center za nadzor nalezljivih bolezni CDC. Primere so zabeležili tudi v Sloveniji. Na pediatrični kliniki so do zdaj obravnavali 24 otrok s tem sindromom, še poroča STA.

Pojavu angleškega seva je zdaj na Hrvaškem sledila še smrt komaj 10-letnega dečka.

Hrvaški spletni mediji so se medtem o primeru razpisali že bolj obširno. Desetletnik je bil na uvodoma omenjeno kliniko sprejet zaradi bolečin v trebuhu, povišane telesne temperature in glavobola, proceduralno pa so ga testirali tudi na novi koronavirus. Goran Roić, predstojnik klinike, je za medije povedal še, da so bili rezultati laboratorijskih preiskav zelo slabi, po potrditvi prisotnosti virusa covid-19 pa so diagnosticirali že omenjeni sindrom.

“Gre za zelo redek zaplet; pri okužbah z novim koronavirusom smo v glavnem priča zapletom glede vnetja pljuč, tukaj pa smo naleteli na izjemno hitro razvijajočo se imunsko reakcijo. Ta je bila tako huda, da je navkljub vsem naporom otrok, žal, preminil. Prve simptome so pri desetletniku opazili prejšnjo soboto, pridruženih bolezni pa ni imel,” je še povedal Roić.

Zadnje čase vsega hudega vajena hrvaška javnost je ob primeru obnemela.

Kako zahrbtna je lahko okužba z virusom covid-19, priča tudi razvoj dogodkov v tem primeru: “Dečka, rojenega leta 2011 smo v bolnišnico sprejeli 21. januarja v popoldanskih urah in sicer neposredno na oddelek otroške kirurgije. Po laboratorijski in specialistični obravnavi smo ugotovili, da gre za odpoved ledvic in jeter, motnjo koagulacije in sepso, zaradi česar smo ga nemudoma premestili na oddelek intenzivne nege. Sledil je nujen operacijski poseg, še pred tem pa je pri njem prišlo tudi do zastoja srca. Po stabilizaciji smo nadaljevali z operacijo, nakar smo ga dali na respirator, saj ni bil sposoben samostojnega dihanja. Žal, ni zadostovalo. V vsej svoji dosedanji karieri nisem imel težjega primera,” je vidno pretresen novinarjem še povedal Roić.

(mbo)