Prvi primer tako imenovanega angleškega seva covid-19 so potrdili pri državljanu Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, k nam pa je pripotoval iz Belgije, najbrž preko tretje države. O tem je preko sistema zgodnjega obveščanja Slovenijo obvestila Belgija. Tam je bil testiran že 16. januarja, bil je pozitiven, včeraj se je zgovarjal, da je negativen, pri sebi pa je imel pozitiven in negativen test. Kako je to mogoče, pristojni še ugotavljajo.

“Že dalj časa je bila domneva, da je pri nas obstoj tega seva. Pristojni laboratorij sicer ugotavlja, da seva ni bilo moč zaznati najmanj do konca decembra,” je na izredni tiskovni konferenci danes ob 17. uri povedal predsednik vlade Janez Janša. Državljan/ka Kosova je na mejah pristojnim kazala negativne izvide.

Na seji predsednikov vlad članic EU sredi minulega tedna naj bi Janša slišal vznemirljive novice o tem, kaj ta sev povzroča v državah zahodne EU. Z nekaj tisoč testi, ki so občutljivi na sev angleškega vzorca, nam je v tem trenutku pomagala vlada Slovaške. Klasični PCR testi namreč tega seva ne odkrivajo.

PV Janez Janša slovenski javnosti, žal, ni postregel z dobrimi novicami.

Predstavljena je bila tudi študija hitrosti širjenja okužb v Veliki Britaniji in zelo spominja na to, kaj se je Sloveniji dogajalo v minulem obdobju, zato je to dober indic, da ga lahko pričakujemo pri večjem številu tistih, ki so korona- pozitivni. Iz pristojnega laboratorija so medtem sporočili, je še povedal Janša, da pri zadnjih 80-ih primerih testiranj “obstaja močan sum na še dve okužbi”, zanikal pa je navedbe nekaterih medijev, da naj bi bilo takih primerov v tem trenutku osem.

“Oba podatka sta mogoče povezana; ni gotovo, je pa verjetno,” je še povedal PV Janez Janša. “Potrebna je skrajna previdnost; posebej ob dejstvu, da se v nekaterih regijah pričenja pouk, vrtci pa se odpirajo tako rekoč povsod. Z veliko gotovostjo je moč napovedati, da je odpiranje šol možno le, če se bomo striktno držali navodil,” še meni Janša, saj bo prišlo do ogromno novih stikov.

Stanje epidemije ne pada in je še vedno na izredno visoki ravni, tudi kar se tiče primerjave z drugimi evropskimi državami. Premier priporoča trislojne “kirurške” maske, pri večjem številu posebej bližnjih kontaktov pa priporoča maske FFP3.

(mbo)