Če bi v trenutku, ko se je zavoljo današnjega besednega dvoboja Kordiš – Janša v parlamentu slednjič oglasil še poslanec SD Dejan Židan, pogledali na spletno naslovnico mariborskega lokalnega čas(t)nika Večer, bi imeli kaj videti. Na njej se je bohotila že skorajda pozabljena vseslovenska tema; tista, s katero se je lani vse začelo. Maske.

Zdelo se je, kot bi bilo sinhronizirano, usklajeno, načrtno. Nič čudnega; Kordiš je tulil v parlamentu, Židan tam in po medijih, Večer kot medij pa po spletu. Omenjene druži še eno, zdaj že dolgo znano skupno dejstvo: “Levica” je derivat vstaj 2012, Večer derivat stranke SD, stranka SD pa zelo verjetno Židana in prekmurskega lobija.

Kaj se je torej dogajalo?

Židana je, kot se je izrazil, zmotil neposredni napad na poslanca. Da predsednik DZ Zorčič ni zaščitil integritete poslanev, je načel. Kar je imelo namen delovati navzven, posebej med istomišljeniki, kot plemenito dejanje, pa je bilo hkrati ravno tisto, kar je razkrilo ves pritajen bes vseh Židanov slovenske kaviar-levice; vse tisto, kar so izgubili z dnem, ko je Šarec po skoku v prazen bazen, najbrž preobjeden krofov, slednjič vrgel še puško. V koruzo ali kam že?!

Težava je v tem, da se tega ne zavedajo, zato se ne morejo vzdržati nepremišljenih dejanj. Židan je bil namreč pred tem ravno to: predsednik DZ in je z opozarjanjem na “nesprejmljivosti” butnil tisto, česar ne bi smel.

Pozornemu opazovalcu slovenskih politično-medijskih zdrah “levega” pola namreč ni ušlo, da vso troje uvodoma omenjeno izraža skrbne priprave na združeno medijsko-politično ofenzivo, ki bi lahko bila seštevek vseh (kvazi)levičarskih mokrih sanj, odkar so ob začetku pandemije tako nepričakovano padli s prestola.

In v ospredju so bile ponovno maske!

Zakaj?!

Da bo ti. angleški sev novega koronavirusa slednjič potrkal na slovenska vrata, je bilo moč pričakovati. Bil bi čudež, če ne bi. Pojavil se je povsod v srednji Evropi, zakaj se- omejenim migracijam navkljub- torej ne bi še pri nas?! Potrditev njegove prisotnosti s strani PV Janeza Janše na včerajšnji izredni tiskovni konferenci se je zdela že malodane samoumevna.

Neumni bi bili, če bi mislili, da je opozicija šele ob tem dejstvu, tej novi realnosti, pomislila na nepričakovano priložnost, ki jo velja zagrabiti za roge, obrniti sebi v prid in iz nje iztržiti največ, kar se da. Po možnosti nov medijsko kreiran ljudski gnev, ki bi končno prerasel v tako dolgo željeni val, ki bi odpljusknil vlado.

Ne, opozicija je vse skupaj že dolgo spremljala, saj ima navsezadnje na svoji strani medije, katerih tajkunski lastniki so od prejšnje oblasti življenjsko odvisni; novinarji so seveda del kalkulacije. In angleški sev se je zdel odlična priložnost.

Razmere v grupaciji V4, na katere sta posebej pozorni tudi Avstrija in Nemčija, so na opozicijskem radarju že kar nekaj časa in to ne samo zaradi angleškega seva. Tudi opozicija ve, da je “zgledovati se po razvitem Zahodu” večna mantra slovenske politike še od osamosvajanja naprej. Navsezadnje, mar ni ravno opozicija v javnost plasirala tezo o odmikanju od “jedrne Evrope”?!

Zato opoziciji tudi ni ušlo, da so maske FFP2 zelo drage. In je zelo dobro vedela, da je avstrijska država- ki je slovenska tiha bolečina, vsaj kar se standardov, takšnih in drugačnih, tiče- najbolj ranljivim (kot naši MSM opredeljujejo najbolj revne) slojem prebivalstva pomagala na način, da jim je maske enostavno razdelila. In za to uporabila celo vojsko.

Velika februarska ofenziva “Maske so padle! 2” je propadla, še preden se je prav pričela.

Maske so se nenadoma spet zdele idealna priložnost za “jedrni problem”: z maskami se je vse pričelo, po odstopu prejšnje vlade so izginjale in se predrage spet pojavljale, celo še preden je prišlo do afere Gale, respiratorjev in Počivalškovih golfov. Maske so, vsaj kar se politične revanše tiče, sekira v medu.

In maske so bile spet tukaj. Nove, bolj zahtevne, bolj dovršene in- dražje. In če je lahko maske razdelila sicer bogatejša Avstrija, ni vrag, da spuntano ljudstvo ne bi zahtevalo, da se delijo- ali vsaj bolj poceni prodajajo- tudi pri nas; posebej zdaj, ko so nas menda z maskami že pokradli!

Ravno zato so pri Večeru (na naslovnico, kakopak) preventivno butnili- maske! In potrdili javno percepecijo, da so zreducirani na SD-jevsko strankarsko glasilo.

A cilj opravičuje sredstvo: epidemija ne popušča, so najbrž pomislili, lockdown traja in traja, vse stoji, mrtvih je na tisoče, družbenega življenja ni, vsak dan jih v javnosti rišemo kot prevarante, politike nevredne zaupanja, zdaj pa je tukaj še nepričakovano darilo: angleški sev.

Šah- mat!

Šah. In spet mat!

Ljudje ne delajo, prihodki so nizki, otroci ponovno ne bodo šli v vrtce in šolo… “ej, folku se bo spipalo”. Doživeli bodo asociacijski flashback, v misli se jim bodo povrnile pomladno-kolesarske podobe, ker kdo pa ima navsezadnje še za nove, dražje maske, če nima niti za kruh in mleko? Ker-represija… ker- globalna finančna zarota… ker- dr. Potrč. Šah-mat!

In tu so se ušteli! Pri Židanu in njegovi- preko njega pa vseh njih- užaljenosti, nadutosti in pogoltnosti! A me razumete? Vse je bilo nastavljeno: Kordiš, Mesec in Židan so bili v štartnem bloku, tik ob njih pa Večer, Dnevnik, RTV Slovenija, POP TV ter A-kanal! Mesec je privzdignil rit, Kordiš napel mišice (no, glasilke), potem pa se je Židan “zalaufal”, še preden je Fajonova ustrelila s štartno pištolo, heh. In jih- najbrž nehote in nevede- razkril! Blagor ubogim na duhu ali kako že; sedem smrtih grehov, pa to in take!

Pa se je Janša– pretkan kot je in izurjen na malodane vseh družbenih poljih- lepo odločil, da vrtcev in šol, vsaj za prvo triado, še ne bodo zapirali, ker bodo najprej počakali na tedensko detekcijo morebitnih okužb.

Isti premier, ki je včeraj sklical izredno tiskovno konferenco o zloglasnem angleškem sevu in kosovskem državljanu z lažnimi izvidi (s čimer je stranki SD z eno potezo iz rok izbil vsaj nekaj tisoč volilnih lističev), je danes preko posrednikov sporočil, da je mutant na randiju z nami že najmanj od štirinajstega, če ne celo prvega januarja; da je torej z nami “čagal”, “žural” in “feštal” tudi za novo leto, čeravno uradno tega menda nis(m)o počeli. Šah!

In potem so dominantni mediji- ta slovenska zmes pritlehnosti, potuhnjenosti, ponižnosti in uslužnosti- malodane v hodu spremenili “diskurz” (kar je sicer priljubljen termin FDV-logije).

Najprej so pri Večeru na spletni naslovnici nekam nižje butnili “vse o maskah”, nato so v stilu telenovele storile enako še javne in zasebne tv-nacionalke in nas hitele prepričevati, da “tiste” (beri: avstrijske; beri: FFP2) maske niso nič posebnega; da ne zaščitijo kaj bolj; da zaščitijo kvečjemu dalj časa; da pravzaprav niso nič kaj prida; da pravzaprav samo malo več stanejo.

Toliko, da niso vpili “Kaj bi sploh z njimi?!”, pa čeravno so še kak dan predtem na njih gradili revolucijo. Mat!

Prvi, ki je v Sloveniji javno podprl Trumpa je bil seveda MB vstajniški župan, kar je razvidno iz fotografije, kot jo je takrat na svojem FB profilu objavila MOM!

Vidite- bratje in sestre- mene ni strah Janše in vseh mojih prijateljev, ki s(m)o leta 2012 stali pred mariborsko občino in kasneje na trgu pomenljivega pomena (svobode), tudi ne!

Z njim(i) vsaj vemo, na čemu smo! Nas, nekdanje levičarje, je strah ZLOvenske levice, ki neutrudno in nenehno nabija, z vedno istimi- niti ne več novimi- obrazi, ki valjajo vedno iste oguljene fraze, ponujajo vedno enake in enako utrujajoče “Kordiš-look-a-like performanse” bodisi znotraj bodisi izven parlamenta.

In ki navsezadnje- in kar je najbolj žalostno- čisto oportunistično šteje mrtve in manipulira z njimi. Ne zaradi skrbi za sočloveka, ampak zaradi lastnih koristi in nenadne izgube slednjih! Tudi zato “bicikl-revolucija”, kot sem maja lani pravilno predvidel, ni uspela in nikoli ne bo. Ker ne ponujajo nobene vsebinske rešitve!

In zakaj? Ker je ne zmorejo, ker so direktna posledica dolgoletne negativne kadrovske selekcije in se kot taki svojih pomanjkljivosti niti ne morejo zavedati. Ker so posledica kulture fevda!

Če bi- vsaj za začetek- lahko zaznali lastno tragikomičnost, najbrž ob vložitvi zdaj že odložene interpelacije v mikrofone in kamere ne bi nabijali tudi o Trumpu in trumpizmih, kot so sedaj skušali o Avstriji in maskah.

Vsaj nekateri od njih so namreč neposredna naplavina vstaj in lahko bi vedeli, da je Trumpa kot prvi v ZLOveniji podprl nekdanji mariborski vstajniški župan Fištravec, z masko FFP2 pa je- vsesplošnemu pomanjkanju zaščite ob prvem valu navkljub- naokrog paradiral zdajšnji mariborski župan Arsenović, porogljivo poimenovan “SARSenović”.

Če vidite pod projektoma njunih izvolitev podpisano še katero drugo stranko kot “SD”, “LMŠ”, “SMC” in “Levico”, mi- prosim- javite! Res bi rad vedel.

Aljoša Dragaš