Modernino cepivo učinkovito tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu, zelo si ga želi tudi Indija

Cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna je učinkovito tudi proti novima, bolj nalezljivima sevoma novega koronavirusa, ki so ju prvič odkrili v Veliki Britaniji in Južni Afriki, so danes potrdili v podjetju.

Kot še poroča STA, je bila raven protiteles pri britanski različici visoka, in sicer na podobni ravni kot pri različicah, znanih pred tem. Pri južnoafriškem sevu pa je bila raven protiteles proti virusu šestkrat nižja kot pri različicah, znanih pred tem. Vendar pa je vseeno dovolj visoka, da nudi zaščito. Ob tem so napovedali preizkušanje še drugega poživitvenega odmerka, tako da bi bili cepljeni s tremi. Začeli so tudi predklinično testiranje poživitvenega odmerka, namenjenega posebej zaščiti pred južnoafriškim sevom.

Photo by Artem Podrez on Pexels.com

Reuters pa je medtem poročal, da naj bi pri indijskemu kemijskemu gigantu Tata Group z Moderno danes pričeli pogajanja o partnerstvu pri uvedbi cepiva proti COVID-19 na to podcelino. Pri Reutersu se sicer sklicujejo na poročanje časnika Economic Times.

Tata Medical & Diagnostics bi lahko sodeloval z indijskim svetom za znanstvene in industrijske raziskave in sicer v segmentu izvajanja kliničnih preizkušanj cepiva Moderne za indijski trg, se na navedbe uradnikov, ki so seznanjeni z zadevo, sklicujeta omenjena medija. Ne eno ne drugo podjetje na Reutersove navedbe (še) nista odgovorila, čeravno so ju prosili za uradni odziv na omenjeni posel.

Za razliko od cepiva Pfizer, ki ga je treba hraniti pri minus 70 stopinjah Celzija ali še nižje, lahko Moderno shranjujemo pri običajnih temperaturah hladilnika, zaradi česar je bolj primerno za revnejše države, kot je Indija, ki ima omejene logistične vire.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Novembra objavljeni podatki ameriškega proizvajalca so sicer pokazali, da znaša učinkovitost cepiva kar 94,1% in da ni resnih pomislekov glede varnosti. Cepivo je bilo za uporabo v ZDA odobreno decembra, v Evropi pa v začetku tega meseca.

Venarle pa indijska zakonodaja veleva, da mora kateri koli proizvajalec cepiv opraviti dodatno lokalno raziskavo, še posebej, če je pod vprašajem to, kar indijska država imenuje “največji program cepljenja na svetu”. Indija sicer zaradi okužb s COVID-19 zelo trpi; za ZDA ima drugo največje število število okuženih in obolelih, vendar pa število novih dnevnih primerov pada, odkar je že septembra doseglo vrhunec.

Indijski nadzornik zdravila je še dejal, da je splošna učinkovitost britanskega cepiva AstraZeneca z lokalno blagovno znamko COVISHIELD na podlagi preskusov, opravljenih v tujini, znašala 70,42%, vendar pa je končna odobritev COVAXINA podjetja Bharat Biotech naletela na številne kritike prav zaradi pomanjkanja podatkov o učinkovitosti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: