Kot je bilo pretekli teden v javnosti sosednje države že večkrat poudarjeno, se danes v Avstriji zaradi bojazni pred širjenjem ti. angleškega seva virusa covid-19 uvaja obvezno nošenje mask omenjenega profila. V Evropi sicer nošnja maske, ki aerosolom v kar 94% preprečuje vdor v dihala, ni pretirano razširjena. Spomnimo: aerosoli so mikrodelci v velikosti približno 06, mikrometra.

Vsi avstrijski državljani starejši od 14 let morajo z današnjim dnem navadne, ti. kirurške maske zamenjati z modelom FFP2 in sicer na javnem prostoru, v sredstvih javnega prevoza, v prodajalnah in v zdravstvenih ustanovah.

Omenjene maske si morajo prebivalci Avstrije nadeti tudi v tramvajih, vlakih in na podzemni železnici, pa v supermarketih ter prostorih vseh storitvenih dejavnosti, poroča HRT. Vladna uredba velja tudi za učitelje, skladiščnike in osebe v javnem sektorju, izvzete pa so nosečnice in osebe, ki imajo zdravstvene kontraindikacije (bolezenska znamenja in okoliščine, ki ne dovoljujejo določenih medicinskih ukrepov). Izvzete so tudi vse osebe, ki se na prisotnost virusa- največkrat zaradi narave svojega dela- redno testirajo.

Čeravno se sosednja država od izbruha pandemije že tretjič nahaja pod zaprtjem, število na novo okuženih, pa tudi obolelih ni upadlo. Ukrepov zadnjega lockdowna je slabih 9 milijonov prebivalcev deležno od božiča naprej, veljali pa bodo najmanj do 8. februarja. Dnevno število okuženih je približno 130 na 100.000 prebivalcev, vladni načrt pa predvideva manj kot 50 v enakem razmerju.

Spomnimo: šole, muzeji, športne in kino dvorane ter trgovinske dejavnosti, ki ne sodijo med prehrambene ali nujne, ne obratujejo, prebivalstvo pa se poziva k omejenemu številu medosebnih in kakršnih koli kontaktov.

(mbo)