Kot je na svoji uradni spletni strani “policija.si” sporočila Generalna policijska uprava (GPU), se bodo slovenski policisti in policistke v naslednjih dveh tednih, od 25. januarja do 7. februarja 2021, pridružili nacionalni preventivni akciji za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu.

Slednjo sicer koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Med svojim rednim delom bodo policisti po vsej državi poostreno nadzirali uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo, pa tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov. Agencija bo v tem času izvedla novo terensko raziskavo glede uporabe mobilnih telefonov v prometu, s svojimi aktivnostmi pa bodo v akciji sodelovali tudi ostali partnerji.

Mobilni telefoni so med večjimi motilci pozornosti v prometu

“V Policiji in Agenciji za varnost prometa si skupaj s partnerji (DARS, d. d., Zavodom Varna pot, Zavodom Vozim, Zavodom Reševalni pas, AMZS in Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije) že vrsto let prizadevamo za okrepitev zavedanja, da motnje pozornosti zaradi uporabe mobilnega telefona dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč,” še pišejo na omenjeni spletni strani.

“Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih lahko počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!” pa glasi tokratni skupni poziv omenjenih.

Iz leta v leto več kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo

Pogled v preteklost: v preteklem letu je policija ugotovila kar 36.771 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 17 odstotkov več kot v letu predtem. V zadnjih devetih letih je tovrstnih kršitev za malodane neverjetnih 100 odstotkov več. Med kršitelji pa- kot bi najbrž pričakovali- ne prevladuje skupina ti. mladih voznikov, ampak s slabo tretjino ( 28,5%) prevladuje starostna skupina od 35 do 44 let.

Navedeno pa seveda ne pomeni, da se kršitelji nahajajo zgolj za volanom: poleg voznikov se tudi tudi kolesarji in pešci še vedno premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, navajajo pristojni. 

Uporaba mobilnih telefonov močno vpliva na kognitivne sposobnosti voznika; tveganje je podobno, kot če pet sekund vozite z zaprtimi očmi

Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Telefoni motijo našo koncentracijo, saj človek ni sposoben opravljati dveh miselnih operacij hkrati.

Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost zmanjšana v kar treh vidikih zaznavanja in upravljanja in sicer vidnem (pogled je usmerjen v zaslon telefona), telesnem (roke so na napravi) in miselnem (miselni procesi so usmerjeni v dogajanje, ki ga sporoča naprava).

Kot bi vozili z zaprtimi očmi, poudarjajo pri policiji.

Tuje raziskave kažejo- še poudarjajo nosilci akcije ozaveščanja- da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 km/h prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji 50 km/h, prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov.

Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi. Voznik vozi z bistveno zmanjšano pozornostjo in s tem ogroža sebe in vse druge udeležence prometa.

Previdno, torej!

Ne zaradi kazni; zaradi sebe in drugih!

(mbo)