V javnosti sosednje države se vrstijo razprave in napovedi, katere mere bo vlada z začetkom prihajajočega meseca dodatno sprostila. Zaenkrat velja, da polnih teras gostinskih lokalov najverjetneje še ne bomo videli, bo pa spet dovoljena “pijača za s sabo”, kot mnogi prevajajo storitev, izšlo iz priljubljene “coffee to go”. O odprtju šol bodo odločale županije in okraji sami, boljši časi pa se obetajo fitnes centrom in objektom za rekreacijski šport.

“Sveženj rahljanja ukrepov, ki bo veljal od 1. februarja, še ni dokončno določen, razprave še potekajo; včeraj so o njem govorili na koalicijski seji v vladi, epidemiologi pa so imeli sestanke s pristojnimi ministri že v ponedeljek,” poročajo hrvaški mediji. Vlada bo sveženj ukrepov najverjetneje predstavila na jutrišnji seji, kjer bo pojasnila tudi, kako bodo še naprej finančno podpirali tiste, katerih delovanje je bilo zaradi epidemioloških ukrepov začasno ustavljeno ali omejeno, še navajajo.

Špekulira se o delnem odprtju kavarn, kar sicer povečuje epidemiološko tveganje, vendar zagovorniki poudarjajo, da je skrajni čas, da se z delnim odprtjem popravi krivica temu segmentu storitvene dejavnosti, saj v nasprotju z restavracijami, pekarnami, kioski in bencinskimi servisi ne morejo poslovati.

Ko gre za šole, so se na seji koalicije vsi strinjali, da je treba odločitev o odprtju prepustiti okrajem, odvisno od trenutnih epidemioloških razmer določenega območja.

Zaenkrat še ni jasno, v katero smer bo šla omilitev ukrepov tudi v segmentu športa in rekreacije, vendar se zdi, da nikogar od koalicijskih partnerjev ne moti odprtje telovadnic in fitnes centrov z vsemi potrebnimi zaščitnimi ukrepi, a končno odločitev- s tem pa tudi odgovornost- prepuščajo vladi, ki bo sledila navodilom epidemiološkega štaba.

Povsem jasno je, da v gostinstvu do velikih premikov ne bo prišlo. S tem se strinja tudi nekdanji minister za gospodarstvo Radomir Čačić. “Vsaka drugačna odločitev v državi, ki s turizmom zasluži 20 odstotkov BDP, od tega 80 odstotkov v poletni sezoni, ne bi bila zdravorazumska. Bili bi res neumni, če bi popustili zdaj, pri koncu. Prepoved gostinske dejavnosti je bil jack-pot; ukrep, ki je Hrvaško z dna lestvice postavil med najboljše v Evropi in to po varaždinskem modelu. To nas je rešilo.”

“Če vprašate mene, fitnes centri, gledališča, kinodvorane… ni razloga, da jih ne bi odprli, vendar kot občina ne bomo šli proti odločitvi štaba. Kar zadeva šole, pri nas ostaja enako: učenci od 1. do 4. razreda osnovne šole, maturanti in zadnji razredi poklicnih šol hodijo v šolo, ostali pa so na spletu,” je še povedal Čačić.

Da utegne ta model obveljati tudi v prihodnje, kaže primer iz Brodsko-posavske županije, kjer je tamkajšnji štab civilne zaščite sprejel poseben sklep o organizaciji pouka v osnovnih in srednjih šolah na tem območju: s 1. februarjem se v šolske klopi vračajo učenci in učitelji na vseh osnovnih in srednjih šolah v županiji. Prehod na model A (poučevanje v učilnicah), bi tako lahko kmalu vpeljali že po vsej sosednji državi.

(mbo)