Senat ZDA je republikanski poskus preprečitve postopka zavrnil, a za nekdanjega predsednika obstajajo tudi dobre novice.

Kot poroča večina svetovnih medijev, je senat ZDA včeraj s 55-imi glasovi zavrnil republikanski poskus ustavitve prihajajočega sojenja za odpoklic nekdanjega predsednika Donalda Trumpa zaradi obtožb spodbujanja uporniškega napada na Kapitol. Za ustavitev postopka je glasovalo 45 senatorjev.

Senat pod vodstvom demokratov je tako blokiral predlog republikanskega senatorja Randala Howarda Paula, kar pa hkrati pomeni, da se je demokratom pridružilo le pet republikanskih poslancev. To je veliko manj kot 17 republikanskih glasov, ki so potrebni za obsodbo Trumpa v senatu, češ, da je 6. januarja spodbudil omenjeni napad domnevno njegovih pristašev, v katerem je umrlo pet ljudi, poroča Reuters.

“To je eden redkih primerov v Washingtonu, ko poraz pravzaprav pomeni zmago,” je kasneje novinarjem dejal Paul in dodal, da “45 glasov še pomeni, da je sojenje že na začetku mrtvo.” Paul in drugi republikanci sicer trdijo, da je postopek protiustaven, ker je Trump že prejšnjo sredo predal oblast, sojenje pa bo namesto predsednika vrhovnega sodišča Johna Robertsa nadzoroval demokratični senator Patrick Leahy.

(photo: Carlos Herrero on Pexels.com)

Kot navajajo mediji, se je med javnostjo zasidralo popolnoma napačno prepričanje o odpoklicu in sicer da se nanaša na odstavitev predsednika s funkcije. Dejansko se obtožba nanaša samo na zahtevo predstavniškega doma, spodnjega doma kongresa, ki Trumpu očita, da je vpleten v “težek kriminal ali prestopek”. Če navadna večina od 435-ih članov omenjenega odobri obtožnico, se postopek seli v senat, zgornji dom, kjer poteka sojenje. Ustava za obsodbo in odstavitev zahteva dve tretjini glasov članov senata.

Reuters še poroča, da je bil 80-letni Leahy v torek zvečer sprejet v bolnišnico, kjer se nahaja na opazovanju zaradi slabega počutja. Pri tem se sklicuje na izjavo njegovega tiskovnega predstavnika, ki ni navedel drugih podrobnosti.

Trump je sicer prvi predsednik v zgodovini ZDA, proti kateremu so postopek odpoklica sprožili dvakrat tudi in prvi predsednik, ki mu bodo sodili po izteku mandata. Obtožnica, ki je bila sprejeta v predstavniškem domu 13. januarja in jo podpira deset republikancev, Trumpu očita, da je 6. januarja spodbujal privržence k vdoru v stavbo kongresa, medtem ko so poslanci potrjevali zmago njegovega protikandidata in zdaj novega predsednika ZDA Joeja Bidena.

Senat naj bi s sojenjem Trumpu vendarle začel 9. februarja, 100 senatorjev pa bo tvorilo poroto v postopku, v katerem bi Trumpu lahko trajno odvzeli pravico kandidirati za predsednika ZDA. Republikanci sicer ves čas zatrjujejo, da je to pravi razlog za manever in da gre za pred- in po-volilno farso. Vsekakor bo v ZDA še pestro.

(mbo)