Ruske oblasti so napovedale, da bodo prihodnji mesec začele z množično proizvodnjo drugega ruskega cepiva proti covidu-19, “EpiVacCorone”. Že tretje cepivo pa je trenutno v postopku registracije, so včeraj sporočili v Moskvi, poroča STA.

Rusija je nedavno začela množično cepljenje s cepivom Sputnik V, potem ko so so ga registrirali avgusta lani, njegova zanesljivost pa je najmanj 92,4 %. Drugo cepivo EpiVacCorona so v državi registrirali oktobra, nudilo pa naj bi popolno zaščito. Premier Mihail Mišustin je včeraj pojasnil, da je drugo cepivo že na voljo, v večjih količinah pa bo na voljo od prihodnjega meseca. Dodal je, da je vlada za proizvodnjo cepiva namenila dve milijardi rubljev oziroma slabih 22 milijonov evrov.

Islandija pa je kot prva na svetu izdala prva potrdila o cepljenju, ki naj bi tistim, ki so se cepili proti covidu-19, olajšala potovanja, še poroča STA.

Oštevilčena potrdila lahko tako dobijo vsi, ki so prejeli dva odmerka cepiva proti covidu-19. Islandsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so z dvema odmerkoma doslej cepili nekaj manj kot 5000 ljudi. “Cilj je olajšati potovanje ljudi med državami, tako da posamezniki na meji pokažejo le potrdilo in zato zanje velja izjema od pravil ob vstopu v posamezno državo,” je za AFP še pojasnilo ministrstvo. Islandska potrdila sicer niso mednarodno priznana.

Voditelji članic EU so se prejšnji teden na vrhu strinjali, da je treba najprej opredeliti zdravstveni vidik dokumentov, ki bodo potrdili, da je bila oseba cepljena, pozneje pa bodo razpravljali o tem, katere pravice oziroma privilegije naj takšna potrdila zagotavljajo.

Evropska komisija (EK) je pozvala, naj EU dogovor o skupnem pristopu glede potrdil o cepljenju doseže do konca meseca. Kot je znano, v EU trenutno poteka ostra razprava o sprejemljivosti slednjih: zagovarjajo jih Madžarska, Poljska, Grčija, po novem pa tudi Portugalska in Slovenija, izrazito pa nameri nasprotujejo Hrvaška, Francija in Romunija, k njihovim stališčim pa se nagiba tudi EK. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sredi meseca uvedbo tovrstnih potrdil kot pogoja za potovanje v tujino odsvetovala, saj da gre za diskriminatoren ukrep.

(mbo)