Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je v odzivu na aktualno dogajanje izpostavila pomembnost, da opozicija ostane trdna in povezana. Dejala je, da poglabljanje delitev in razdrobljenost ne koristi nikomur, z zaupanjem v politiko pa naj bi v Sloveniji spet prebudili prave vrednote.

V današnji objavi na uradni spletni strani stranke SD socialnidemokrati.si se je Fajonova najprej dotaknila dogajanja v DeSUSu, ki da jih pri SD skrbi. Da je na tak način težko nadaljevati skupni proces, je zapisala Fajonova in da je očitno, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih.

S tem je Fajonova tudi neposredno potrdila zapise nekaterih slovenskih medijev, ki ne sodijo v kvoto MSM in kapitalsko niso pod nadzorom strank opozicije. Kot nadaljuje, je zaradi omenjenega partnerjem v KUL danes predlagala, da na novo opredelijo strategijo o nadaljnjih korakih.

“Vlada zelo izrazito izgublja zaupanje. Velika večina javnosti je ne podpira, a s KUL alternativo do danes nismo uspeli zbrati zadostne večine, kar pomeni, da je razdeljenost Slovenije še vedno prevelika,” piše Fajonova. Socialni demokrati, da so si resnično prizadevali, da bi glasovanje o konstruktivni nezaupnici izpeljali čim prej, nadaljuje in navaja, da ni šlo za nagajanje predsedniku vlade ali le za preštevanje glasov.

Tanja Fajon med dajanjem navodil lani poleti v Mariboru.

Socialni demokrati- za katere Fajonova meni, da so močna in verodostojna opozicijska stranka- nameravajo nadaljevati z vlaganjem predlogov in razvojem strategije za blažitev socialnih ter ekonomskih posledic epidemije, pri tem pa bodo z (pre)ostalo opozicijo sodelovali pri opozarjanju na škodljiva in nedopustna ravnanja te vlade.

V zadnjih mesecih naj bi znotraj KUL uskladili vrsto programskih alternativ in začrtali smernice za drugačno upravljanje z državo, a tudi zamajali vlado, ki slabi demokracijo, ruši pravno državo in krha ugled Slovenije na tujem, še piše Fajonova, ki ob tem meni, da to pomeni tisti preboj, ki bi lahko rezultiral v predčasnih volitvah. Te bi bile najboljša možnost za politike, predvsem pa za ljudi.

“Verjamem,” pri koncu zapisa sklene Fajonova, ” da bomo SD z dejanji in doslednostjo prepričali ljudi. Kot predsednica bom ravnala odgovorno ter iskreno v interesu napredka države in državljanov. To tudi pomeni, da bom še naprej pripravljena za dialog in sodelovanje z vsemi, ki si prizadevajo za močno, odprto in napredno Slovenije. Verjamem, da mora opozicija ostati trdna in povezana. Poglabljanje delitev in razdrobljenost ne koristi nikomur.”

Neverbalna komunikacija pisanju Tanje Fajon ravno ne pritrjuje.

Zanimivo je, da je Fajonova v sporočilu za javnost namignila tudi na morebiten neuspeh koalicije. “Četudi nam ne bi uspelo zamenjati te vlade, pa ji zagotovo ne bomo dovolili, da nas še globlje razdeli. Trend ustrahovanja, sovraštva in nezaupanja bomo obrnili s trdim delom. Ne bo se zgodilo čez noč, proces bo dolgotrajen. A obnovili bomo zaupanje v politiko in spet prebudili prave vrednote, še piše.

“Socialni demokrati smo iz meseca v mesec bolj pripravljeni. Pripravljeni pa so tudi ljudje. Verjamem, da je drugače mogoče, ” je sklenila.

(mbo)