Na Hrvaškem že nestrpno pričakujejo na vladno sporočilo, v kakšnem obsegu- če sploh- se bodo sprostili nekateri ukrepi za zajezitev epidemije covd-19.

Kot poročajo tamkajšnji mediji, je marsikaj že znano: tudi od 1. februarja naprej bo veljala prepoved prodaje vseh vrst pijač po principu “to-go” oz. “za s seboj”. Isti vir je novinarje zagrebškega Jutarnjega lista obvestil, da ostajajo zaprte tudi telovadnice in fitness.

Po drugi strani pa, prav tako zagrebški, Večernji list poroča, da je odločitev o odprtju šol prepuščene posameznim županijam. Na omenjeno se je navezala HRT, ki trdi, da so na Reki in področju Primorsko- goranske županije že sprejeli odločitev o vrnitvi otrok in mladine v šolske klopi. Enako je s športnimi aktivnostmi za slednje; dovoljeni bodo, a le na odprtem.

Da bodo sledili odločitvi na Reki, sta že potrdili vsaj dve županiji; še več, v šole se ne bodo vrnili samo otroci, pač pa kar vsi osnovno- in srednje-šolci. V ponedeljek se bo torej s poukom na vseh ravneh pričelo še v Koprivnici in na območju tamkajšnje Koprivniško-križevske županije ter v Bjelovaru in področju Bjelovarsko-bilogorske županije. Spletni portal Index.hr sporoča, da se k tej odločitvi nagiba večina od 21-ih hrvaških županij.

Hrvaški gostinci so medtem že najavili državljansko nepokorščino in bodo po vzoru na italijanske kolege pričeli z demonstrativnim odpiranjem gostinskih lokalov.

Težko pričakovana seja vlade se sicer prične opoldne, nakar bo sklepe javnosti predstavil premier Andrej Plenković. Kakšnih posebnih presenečenj širša javnost sicer ne pričakuje, je pa na obzorju upor gostincev. Te je posebej prizadela odločitev o podaljšanju zaprtja kavarn in gostinskih teras. Tako imenovane napitke “to-go” namreč lahko prodajajo tako v kioskih, kot v pekarnah in na bencinskih črpalkah, ne morejo pa jih v objektih, kjer se sicer izvaja osnovna gostinska dejavnost in so temu tudi namenjeni.  

Kot glavne razloge za šibko popuščanje epidemiološki štab sicer navaja troje: novice o novih sojih virusa pri okužbah, zelo slabe epidemiološke slike v bližnjhi evropskih državah in zastoj v dobavi cepiva, ki je popolnoma porušil načrtovano dinamiko cepljenja po celotni EU

Dražen Biljan, predstavnik “Neodvisnega združenja gostincev” je na začetku tedna javnost obvestil, da gostinci več nimajo drugega izhoda in da si le želijo čimprej začeti z delom. Uradna statistika je več kot črna: kar 1098 gostinskih objektov je od začetka pandemije zaprlo svoja vrata.

Hrvaška bo odločitve v zvezi z epidemijo najbrž prenesla na županije in mesta.

“Ukrepe, do katerih smo prišli po skupnem dogovoru s strokovnjaki štaba, smo spoštovali maksimalno. Velika večina gostinskih objektov je z vidika možnosti okužbe gostov povsem varno mesto. Pripravljeni smo na popolno odprtje in to čimprej; ljudje so na koncu z močmi, računi so prazni, lokali se zapirajo na dnevni bazi, zato tokrat povsem resno razmišljamo o odhodu na ulice ali državljanski in poslovni nepokoroščini: skupnem odpiranju istega dne ob isti uri,” je še povedal Biljan.

Najbolj nezadovoljni so v Istri. Tamkajšnji štab je na tiskovni konferenci vladi v Zagrebu odkrito sporočil, da zahtevajo popuščanje ukrepov, v prihodnje pa želijo o potrebnih ukrepih na vseh nivojih in v zvezi z aktualnim stanjem okužb in razvoja bolezni odločati sami. Na tej poti sta tudi srednja (Split) in južna (Dubrovnik) Dalmacija.

Medtem je HTV v opoldanskem dnevniku sporočil, da se hrvaški minister zdravstva Vili Beroš zavzema za odprtje bazenov, češ, da so znanstvene študije dokazale, da klor in stopnja vlage v in ob bazenih uspešno preprečujeta prenos virusa.

(mbo)