Med uradnim Brusljem in zahodnimi farmacevtskimi velikani vlada malodane vojno stanje zaradi preusmeritev zalog cepiv na druge, zunajevropske trge, predvsem ameriške. Ruski proizvajalci cepiva Sputnik V so zato EU predlagali čimprejšnjo odobritev slednjega, da bi tako odpravili blokado dostave cepiv in Evropejcem zagotovili prepotrebne doze, poroča Russia Today (RT).

Cepivo je bilo razvito na moskovskem inštitutu Gamaleya, Rusi pa so že v sredo preko omrežja Twitter podali mnenje, da bi se morala EU osredotočiti na pridobivanje raznolikega portfelja cepiv. “Sputnik V je tu, da vam pomaga,” so zapisali.

Trdijo, da bi morali evropski regulatorji hitreje oceniti primernost cepiv, izdelanih drugje, vključno s tistimi iz Rusije in Kitajske, da bi tako “rešili vprašanja oskrbe in zmanjšali odvisnost od omejenega števila dobaviteljev”. Bruselj je- kot je znano- prednostne posle sklenil s tremi farmacevtskimi podjetji: velikanoma Pfizer in Moderna s sedežem v ZDA ter britansko-švedsko AstraZeneco.

Američani pri proizvodnji zamujajo, Rusi pa z zalogami čakajo na odobritev. Do kdaj?

Vendar se je Stella Kyriakides, evropska komisarka za zdravje, v besnem govoru v sredo osredotočila predvsem na AstraZeneco s sedežem v Cambridgeu, zaradi zdaj že razvpitih zamud pri dogovorjenih pošiljkah cepiv. Podjetje se je sicer strinjalo s pripombami in obljubilo, da si bo po najboljših močeh prizadevalo za izpolnitev dogovorjenega obsega dostave, vendar si primarno še vedno prizadeva izpolniti naročila, ki so jih prej oddali drugi kupci, in sicer Združeno kraljestvo.

“Zavračamo logiko “Kdor prvi pride, prvi melje”. Ta lahko deluje pri mesnicah v soseskah, ne pa pri resnih pogodbah na najvišjem nivoju,” je dejala Kyriakides. Proizvajalca zdravil je pozvala, naj “izpolni svoje pogodbene ter družbene in moralne obveznosti”. V praksi Bruselj želi, da podjetje v uporabo preda tudi doze, proizvedene na proizvodnih lokacijah v Veliki Britaniji in ne samo tiste, ki jih proizvajajo na celini.

Ostra, proti zahodnim proizvajalcem usmerjena, retorika je na družbenih omrežjih v državah proizvajalkah naletela na posmeh, češ da obuja star stereotip, da Evropejci čakanja v vrsti niso vajeni.

Medtem je Madžarska postala prva država v EU, ki je odobrila rusko cepivo Sputnik V. Predtem so to, kot zadnji v nizu številnih držav, storili tudi ZAE. V začetku januarja je EU sporočila, da bo njen osrednji zdravstveni regulator razmislil o odobritvi uporabe Sputnika V, Ruski sklad za neposredne naložbe, ki je financiral cepivo, pa, da je “vložil prošnjo za registracijo Sputnika V v EU in pričakuje, da bo pregled opravljen že februarja”. Na podlagi teh pregledov bo EMA [Evropska agencija za zdravila] odločila o odobritvi uporabe Sputnika V v EU, do česar pa načeloma ne bi smela imeti zadržkov.”

Že v začetju januarja je Madžarska napovedala, da bo postala prva država članica EU, ki bo odobrila cepivo; zdaj naj bi bilo za uporabo že vse pripravljeno. Cepljenja naj bi se začela v trenutku, ko bo Bruselj prižgal zeleno luč.

Spomnimo: po ruskih raziskavah, izvedenih v mednarodnem okolju, nudi SputnikV najmanj 92,4% zaščito (prvotne ocene so bile slabih 96%), medtem ko naj bi drugo rusko cepivo, “EpiVacCorona”, po prvih rezultatih sodeč nudilo kar 100% zaščito.

(mbo)