Reuters poroča, da je japonska Toyota Motor Corp lani pri prodaji vozil v svetovnem merilu prehitela nemški Volkswagen in tako povrnila pozicijo najbolje prodajanega avtomobilskega proizvajalca, ki jo je pred petimi leti že zasedala. Padec povpraševanja zaradi pandemije novega koronavirusa naj bi po mnenju poznavalcev močneje udaril njihovega nemškega tekmeca.

Kar so potrdili tudi uradni podatki: Toyota je v četrtek sporočila, da se je svetovna prodaja v celotni skupini leta 2020 zmanjšala za 11,3% na 9,528 milijona vozil. To pa je v primerjavi s 15,2-odstotnim padcem pri Volkswagnu (na 9,305 milijona vozil) vseeno občutno manj.

Toyota.
( photo: Erik Mclean on Pexels.com)

Proizvajalci avtomobilov so v omenjenem obdobju izjemno trpeli, saj so ti. lockdowni marsikje po svetu preprečili obisk avtomobilskih salonov in prisilili proizvodne obrate, da zmanjšajo ali celo ustavijo proizvodnjo. Toyota pa je pandemijo bolje prenesla deloma tudi zato, ker sta se njenemu izbruhu na domačem trgu Japonska in azijska regija na splošno bolje zoperstavili in bili posledično manj prizadeti kot Evropa in ZDA.

“Naš poudarek ni na tem, kakšna je naša uvrstitev v svetovnem merilu, temveč na oskrbi naših strank,” je dejala predstavnica Toyote.

Ker se povpraševanje po avtomobilih v Aziji- zlasti na Kitajskem vrača, skušajo Toyota, Volkswagen in drugi proizvajalci izkoristiti vse večje povpraševanje po električnih avtomobilih. Pri Toyoti so dejali, da je delež električnih vozil z 20% v letu 2019 narasel na 23% celotne prodaje v letu 2020.

(mbo)