Iz Zagreba, ki ima na Hrvaškem status posebne županije, sporočajo, da bodo pouk v osnovnih šolah sprostili s prvim februarjem, teden dni zatem pa se bodo v šolske klopi vrnili še srednješolci. Odpirajo tudi glasbene šole, a le za individualni pouk ter maturante.

Gre sicer zgolj za predlog Mestnega urada za izobraževanje, a se pričakuje, da ga bo Mestni štab civilne zaščite sprejel brez zadržkov.

V Zagrebu bodo prvega februarja delno, osmega pa popolnoma sprostili pouk v šolah.

Se pa mestem daljša seznam hrvaških županij, ki bodo storile enako. Odločitvi, ki so jo kot prvi sporočili z Reke, zdaj sledijo še v Zadru, Slavonskem Brodu, Koprivnici, Virovitici in Bjelovarju. Kar pomeni, da se bodo v šolske klopi vrnili vsi učenci brez izjem na področju približno tretjine Hrvaške: v Zadarski, Primorsko-goranski, Brodsko-posavski, Koprivniško-križevački, Virovitiško-podravski in Bjelovarsko-bilogorski županiji.

Istrska županija za obdobje tega tedna ostaja na dosedanjem modelu, nadaljnje odločitve pa bodo sporočili kmalu. Enako pričakujejo tudi od vodstev preostalih hrvaških županij.

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) se je opredelil tudi glede organizacije tekmovanj za učence in učenke. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, HZJZ do izvedbe omenjenih nima nikakršnih zadržkov.

(mbo)