Premier Janez Janša pojasnil, da bo tudi v črnih regijah omogočeno varstvo otrok prve triade za nekatere izjeme. V ponedeljek v rdečih regijah ob hkratnem testiranju učiteljev znova pouk. Februarja menda v Slovenijo prihaja več odmerkov cepiva, a večjega sproščanja ukrepov še ne bo.

Na današnji novinarski konferenci je predsednik vlade RS Janez Janša pojasnil, da epidemiološko stanje po državi ne vzbuja optimizma. Koroška regija, da je statistično že v oranžni fazi, a je stanje na nacionalni ravni bistveno drugačno.

“Splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra. Zato mora vlada poleg statične slike upoštevati tudi trende, ko se odloča o sproščanju ukrepov,” je še povedal Janša. “Če so splošni trendi dobri in gredo v smeri zmanjševanja okužb, lahko vlada pri ukrepih uvede nekaj tolerance,” je pojasnil premier. Z naslednjim tednom se tako dodatno omogoča varstvo otrok prve triade v šolah vključno z organizacijo pouka na daljavo v črnih regijah.

V času novinarske konference PV je imel svojo tudi KUL.

Ob koncu tiskovne konference je Janša nekaj besed namenil tudi zmedi glede dobave cepiv v Slovenijo in EU nasploh. “Doslej je bilo v Slovenijo dobavljenih 76 tisoč odmerkov cepiva. Do konca februarja pričakujemo več odmerkov cepiva Pfizer,” je povedal. “Pfizer bo število dobavljenih odmerkov povečeval. Tudi cepiva proizvajalca Johnson & Johnson (J&J) so na dobri poti k odobritvi Evropske komisije, kar bo bistveno popravilo količine cepiv pri nas,” je pojasnil Janša.

Po njegovih besedah tako lahko upravičeno pričakujemo, da bomo do poletja dosegli 70-odstotno precepljenost. “Ne moremo realno pričakovati, da bo precepljenost v prvem trimesečju bistveno vplivala za zamejevanje epidemije. V naslednjih tednih bistvenega sproščanja ne moremo pričakovati,” je opozoril Janša in nekajkrat poudaril, da imamo v Sloveniji že od decembra prisoten tudi angleški sev.

Kasneje, slabo uro po končani tiskovni konferenci, je Janša na omrežju Twitter čivknil: “Dobra novica prihaja glede cepiv proizvajalca Johnson&Johnson, ki so v zadnji fazi testiranja in pričakovati je, da bo v naslednjih tednih Evropska zdravstvena agencija prejela tudi uradno zahtevo za presojo in odobritev.”

JJ se zanaša na cepivo J&J.

Vendar malodane sočasna objava tiskovne agencije Associated Press (AP) Janševemu optimizmu ne pritrjuje. “Zdi se, da težko pričakovano eno-dozno cepivo Johnson & Johnson ščiti pred COVID-19: ne tako močno kot tista nekaterih tekmecev, a potencialno še vedno uporabno v svetu, ki obupno potrebuje več odmerkov.”

Pri J&J so v petek dejali, da je bilo v ZDA in sedmih drugih državah cepivo z enim samim potrebnim cepljenjem na splošno 66% učinkovito pri preprečevanju zmernih do hudih bolezni in veliko bolj zaščitno (85%) pred najresnejšimi simptomi. Obstaja sicer nekaj ti. geografskih razlik. Cepivo je bilo v ZDA bolj (72%) učinkovito proti zmerni do hudi obliki okužbe s COVID-19, v primerjavi z zgolj 57% učinkovitostjo v Južni Afriki, kjer so cepivo zoperstavili mutiranemu sevu virusa, ki je dosti bolj kužen.

(mbo)