Kot poroča lokalni medij Večer, se zaradi samovolje mariborskega župana obeta izredna seja mestnega sveta. Le da pri Večeru zaradi samoohranitvenega nagona nikjer ne omenjajo Arsenovićeve samovolje.

Pred nekaj dnevi ste lahko na tej spletni strani zasledili zapis, ki ga sicer najdete na tej povezavi https://mariborskiodmev.com/2021/01/14/bo-zaradi-arsenoviceve-samovolje-v-mariboru-sklicana-izredna-seja-mestnega-sveta/. V njem je pojasnjeno ozadje zahteve po sklicu izredne seje zaradi spremenjenih prometnih tokov v središču mesta, ki so neposredna posledica navzkrižja javnega na eni in zasebnih poslovnih interesov mariborskega župana Aleksandra Saše Arsenovića na drugi strani. Prav tako so podani razlogi, kot jih je javnosti predočila omenjena iniciativa.

Članek posebej izpostavlja dejstvo, da je bilo sredi januarja (14.1.2021) za sklic izredne seje potrebnih 12 mestnih svetnikov. “Pripravljenost za vložitev zahteve za sklic izredne seje naj bi do sedaj izkazali štirje mestni svetniki, potrebujejo jih 12″, se je takrat zapisalo.

Po poročanju lokalnega medija Večer, je Civilni iniciativi Za pravično delitev prometnega bremena v centru Maribora zdaj uspelo zbrati dovolj podpisov mestnih svetnikov za sklic izredne seje mestnega sveta. Zahtevo za sklic seje naj bi danes vložil samostojni svetnik Miha Recek, podpise pa so prispevali še opozicijski svetniki iz vrst Auerjeve LPR, Liste Franca Kanglerja-NLS in Liste Mladih.Povezujemo, katere predstavnik je Matic Matjašič, ki je- tako mimogrede- javnost na svojem FB profilu včeraj opozoril, da seje MS sploh niso več javne. Pridružila se jim je tudi koalicijska svetnica iz vrst Liste kolesarjev in pešcev Zdenka Križanič.

“Pohorski Zoki” – kot Arsenovića še opredeljujejo na spletu- nezadržno uveljavlja zasebne poslovne interese na rovaš javnih.

Čeravno so v svojem sporočilu za javnost in tudi spletni peticiji iniciatorji navedli več motečih dejavnikov, bodo zdaj na izredni seji MS razpravljali zgolj o trojem:

  • da se promet na Koroški cesti organizira kot skupni prostor, kjer je hitrost motornih vozil omejena na 20 km/h,
  • da se uvede dvosmerni motorni promet mestnih avtobusov, vozil za lokalni promet, dostave, ter intervencijskih služb (policija, gasilci, reševalci), pri čemer je popolna zapora mogoča šele, ko bodo realizirane alternativne rešitve
  • da ob prenovi ali popolni zapori Lenta ( kar je, se predvideva, Arsenovićev največji predvolilni adut, v kolikor se bi odločil za ponovno kandidaturo, da se bo, pa je sredi mandata potrdil ravno njemu naklonjenemu Večeru) občina Koroško cesto odpre za ves promet, tak režim pa ohrani, dokler ne bodo realizirane alternativne prometne rešitve.

Ob tem od občinskih strokovnih služb zahtevajo tudi- še pišejo pri Večeru- da nemudoma pristopijo k aktivnemu reševanju zmanjševanja prometne in okoljske obremenitve koridorja Razlagova-Krekova-Strossmeyerjeva-Mladinska-Maistrova-Cankarjeva. Pri tem iniciatorji zahtevajo še dosledno spoštovanje Cone 30 – radar ter dodatne hitrostne ovire.

Pri tem je nekdanji svetnik nekdanje Liste župana Andreja Fištravca posebej opozoril, da mora župan Aleksander Saša Arsenovič v skladu s poslovnikom mestnega sveta izredno sejo sklicati v petnajstih dneh. “Če župan seje mestnega sveta ne skliče v roku sedmih dni po prejemu pisne zahteve, jo bomo sklicali mestni svetniki, ki smo zahtevo podali. V tem primeru bo sejo vodil predstavnik predlagateljev,” je, domnevno za Večer, še pojasnil Recek.

(mbo)