Nasilju na Nizozemskem in Poljskem se je zdaj pridružil še ti. pasivni odpor v Italiji, Španiji, na Hrvaškem in spet Poljskem. Kar 103. zagrebški gostinski lokali 1. februarja odpirajo svoja vrata. Podobne novice prihajajo tudi iz Istre in Dalmacije; vsega skupaj naj bi bilo v pasivni odpor vključenih več kot 700 lokalov po vsej Hrvaški!

“Pravzaprav bo kot nekoč: natakar, glasba in “Dober dan!”. Danes bomo dorekli detalje, vsi vključeni pa tudi vedo, kakšne kazni lahko pričakujejo,” je za “Danas”, osrednjo temo osrednje informativne oddaje televizije RTL na Hrvaškem povedal Franz Letica, predsednik Združenja gostincev Zagreb.

Kot je dodal, večino prizadetih podjetnikov razburja predvsem niz nelogičnih ukrepov Nacionalnega štaba civilne zaščite, katerega nasvetom sledi vlada Andreja Plenkovića, ki včeraj ni potrdila pričakovanih sproščanj. Šole, ki predstavljajo primarni vir okužb, so bile denimo odprte, gostinski lokali, ki to niso, pa ne. Ta konec tedna imajo iniciatorji zadnji sestanek, z nepokorščino pa prično prvega februarja.

Da pri tem govorijo o nikakor zanemarljivih številkah, je poudaril: gre za 103 lokale v Zagrebu, ki so že potrdili odprtje in več kot 700 v obstoječih kolektivnih skupinah po vsej Hrvaški. “Podpiramo vse akcije in izkazovanje nezadovoljstva, ker smo že v postpandemičnem obdobju, ki bi moralo prinesti neko odpiranje. Ni normalno, da smo že dva meseca v tako striktni karanteni, da imamo omejeno celo gibanje”, je zaključil Letica.

Tudi združenje “Glas podjetnikov” napoveduje stopnjevanje pritiskov. Kot prvega v nizu so najavili sredino protestno akcijo. “Ta je namenjena vsem: kavarnam, fitnes centrom, telovadnicam in vsem ostalim, ki so iz kakršnih koli razlogov zaprti. Vsem, ki beležijo ogromen padec prometa; vsem, ki se solidarizirajo s podjetniki in s situacijo, v kateri smo se vsi skupaj našli,” je izjavila predstavnica omenjenega poslovnega kluba Maruša Stamać.

Zagrebu bosta zagotovo sledila Istra in deli Dalmacije.

Kot zadnja se je v hrvaški javnosti oglasila še “Iniciativa nočnih klubov in barov” in sicer potem, ko je policija odredila že več kot 30 denarnih kazni zaradi zabav v sicer zaprtih klubih v centru Zagreba. “Kršenja predpisov sicer ne odobravamo, a delo na črno je postalo stvar golega preživetja. Navsezadnje velja ustava tudi za nas in naše interese; jamči nam, da smo vsi enaki pred zakonom. Tako pa imamo situacijo, ko se lastnika poljubnega bara zaradi nespoštovanja ukrepov stlači v zapor, vse to posname in javno objavi, organizator zabave zaposlenih- in to celo v Klinični bolnišnici Dubrava- pa se mora zgolj opravičiti hrvaški javnosti,” je ogorčen Domagoj Petričević iz omenjene iniciative.

Sicer pa se bodo protestu pridružili tudi lastniki in upravljalci telovadnic ter fitnes in kondicijskih centrov. “Odpiramo iz istih razlogov: ukrepi so nelogični, niso enaki za vse in če se kje lahko skoraj popolnoma zagotovi spoštovanje in izvajajnje ukrepov, so to omenjeni objekti. Kar s ceste na trening, kot v trgovino, to enostavno ni možno,” je povedal Alen Preldžić, lastnik Kondicijskega centra Spartak v Dugom Selu pri Zagrebu. 

Kazni na Hrvaškem sežejo vse do 70.000 kun, kar je preračuno skoraj 10 tisoč EUR. Vsi vključeni v akcijo neuradno pravijo, da si bodo vzajemno pomagali s soidarnostnim skladom, sicer pa poudarjajo, da število inšpektorjev niti približno ne zadošča tistemu, s katerim bi lahko onemogočili efekt akcije. 

V kavarne na Hrvaškem- vsaj legalno- ne bo možno najmanj do 15. februarja, ponedeljek pa bo pokazal, kako se bo italijansko- češki scenarij obnesel v praksi. Tam upor traja že kar nekaj časa, svojega pa so medtem najavili tudi na Poljskem, kjer prednjačijo lastniki in upravljalci fitnes centrov, telovadnic, bazenov in ostalih rekreacijskih objektov.

(mbo)