Ocene števila udeleženih se močno razlikujejo; mediji poročajo o več sto udeležencih, aktivisti pa o celo 2000 protestirajočih.

Protest v Kopru. (vir: FB)

Na koprski Semedelski promenadi se je dopoldne kljub slabemu vremenu zbralo več sto staršev in otrok ter drugih v znak protesta proti ponovnemu zaprtju šol v obalno-kraški regiji, poroča STA. Na mirnem shodu so udeleženci svoja stališča izrazili s transparenti, med katerimi je kraljeval napis: Šole morajo biti odprte; Dovolj! Zoom odpade!

Številčna ocena udeležbe močno niha.

Kot je povedal eden od staršev, ne gre za vstajo, pač pa za boj za pravice njihovih otrok. Po njegovem prepričanju je skrajni čas, da epidemija postane zdravstveno, ne pa politično vprašanje. Otroci sami so povečini poudarili, kako pogrešajo pouk v šoli, še pišejo pri STA.

Ker so podoben protest, sodeč po pozivih na družbenih omrežjih, danes dopoldne pred osnovno šolo v Hrpeljah organizirali tamkajšnji starši, se velja povsem odkrito vprašati, če se Slovenija nahaja pred prvim pravim valom protestov povsod po državi.

Spletna omrežja so preplavili pozivi k javnim protestnim shodom.

Po včerajšnjem protestu v Trbovljah in današnjem še bolj množičnem v Kopru se namreč zdi, da so se opogumili mnogi; predvsem preko spletnih družbenih omrežij. Tako so protesti danes, jutri ali pa kasneje v tem tednu napovedani še v Kranju, Trebnjem in Celju.

Bodo Janša, Hojs in SDS kot udarna igla vladajoče koalicije slednjič plačali ceno za prehitro in preveč strogo zapiranje države? Zdi se, da imajo državljani vsega končno dovolj, pred nami pa je obdobje toplega vremena in po najkrajšem mesecu v letu tudi pomlad.

Oblastem gresta na roko trenutna epidemiološka in vremenska situacija, saj v vzhodnem delu države občasno močno sneži, že kmalu pa se utegne ta dejavnik močno spremeniti, saj bodo temperature v torek že dosegle 7, kasneje pa celo 14 stopinj Celzija in nič ne kaže na popuščanje. Enako je s temperaturami na spletnih družbenih omrežjih, po valu protestov, ki so – ali pa še bodo- zajeli EU, pa se zdi, da ta dosega tudi naše kraje.

Spomnimo: o demonstracijah in državljanski nepokorščini poročajo iz Italije, Danske, Nizozemske, Poljske in Hrvaške. Teden, ki je pred nami, utegne biti s tega vidika vsekakor še zelo zanimiv.

(mbo)