Gre za klasično hrvaško, pa tudi slovensko, post-tranzicijsko zgodbo o uspešnih podjetnikih, katerih mega-posli praviloma končajo v lokvah krvi

Kot poroča večina hrvaških medijev, v jedru včerajšnjega strelskega pohoda v Šibeniku in okolici ždijo osebne in poslovne zamere. Po neuradnih informacijah je storilec Branko Koloper za poslovni propad svojega nekdaj zelo uspešnega podjetja krivil enega od ustreljenih, Tedija Slamića, v povezavi z njim pa tudi stečajno upraviteljico Radojko Danek, sicer mestno svetnico stranke HDZ, največje stranke znotraj trenutno vladajoče koalicije na Hrvaškem.

Koloper je veljal za uspešnega podjetnika. Rodil se je v mestecu Koloperi blizu Šibenika in stopal po uspešni in samostojni poslovni poti, v okolju pa veljal za prijetnega in radodarnega človeka. “Bil je pokrovitelj številnih praznovanj, prijazen, gojil in ohranjal kulturno tradicijo šibenske regije,” so hrvaškim novinarskim kolegom povedali številni sogovorniki, ki so ga poznali. “Da je bil povezan s svojo regijo, je razvidno tudi iz njegove profilne fotografije na Facebooku v narodni noši njegove regije,” pišejo pri Jutarnjem listu, “zelo verjetno pa je bil tudi ljubitelj motorjev”. Premožen poslovnež je imel v lasti še gliser, a bil tudi pokrovitelj številnih športnih prireditev, zlasti malonogometnih in odbojkarskih klubov.

Zapletlo se je, ko je Koloper- sicer pek in lastnik več pekarn, združenih v podjetje “Matkol”– vzpostavil poslovni odnos s Slamićevo lokalno trgovsko verigo “Djelo”, ki je posledično prodajalo tudi njegove pekovske proizvode. Pri omenjeni trgovski verigi so- bojda zaradi likvidnostnih težav- sčasoma Matkolu prenehali plačevati že dobavljeno in prodano blago, a mu ob tem ponudili kompenzacijo v moki.

(photo: cottonbro on Pexels.com)

Slamićevo ponudbo je Koloper sprejel, s tem pa najverjetneje storil usodno napako, saj se je- bojda zaradi nihanj tržne cene moke- izpostavilo, da je slednja vredna več kot dolg; v kolikor je temu sploh bilo tako. Tako se je Koloper kar naenkrat iz upnika znašel v poziciji dolžnika, kar je hkrati pomenilo tudi zaton njegove uspešne poslovne poti. Po dosedaj znanih izračunih je dolg znašal več kot pol milijona kun ( dobrih 70 000 EUR), po blokadi poslovanja in uvedbi stečaja s strani hrvaške Finančne agencije (FINA), pa se je dolg povečal na 831.702 HRK, kar preračunano znaša 114 tisoč EUR.

V zadnjih dveh letih je, kot je razvidno iz uradnih evidenc, njegovo poslovanje šlo le še navzdol, povsod je bil zadolžen, od bank do podjetij in posameznikov in zdi se, da se nikakor ni sprijaznil s prodajo svojega težko zasluženega premoženja. Bil naj bi lastnik kar nekaj ( domnevno sedmih) nepremičnin, pa poslovno-proizvodne hale, ipd.

Tri dni pred krvavim pohodom je v sodni dvorani zadarskega gospodarskega sodišča srečal eno od svojih žrtev, Radojko Danek, s katero nista našla skupnega jezika glede razpleta stečajnega postopka, ki se je vlekel zadnji leti, dolg njegovega podjetja pa je medtem narastel na več kot 4,5 milijona kun ( 616 tisoč EUR). V njem naj bi vrelo že od srede; slednjič sta nezadovoljstvo in jeza izbruhnila v soboto, ko se je odločil, da bo vse svoje težave rešil po izvensodni poti.

Ključna naj bi bila sreda na gospodarskem sodišču

V sodni dvorani zadarskega gospodarskega sodišča se je v sredo pojavil ob 9:51, šest minut po tem, ko se je že začel zbor upnikov Matkola, kar je v zapisniku poudaril sodnik Arden Bajlo, ki je vodil stečajni postopek.

V sodni dvorani sta že bili omenjena stečajna upraviteljica Radojka Danek in predstavnica OTP banke Valentina Mrkić Budiša. Edina točka dnevnega reda je bila odločitev o pogojih za likvidacijo premoženja stečajnega dolžnika. Radojka Danek je ugotovila, da je bila prodana le ena od nepremičnin, kar naj bi pogojno zadostovalo za poravnavo dolgov, vendar se je kasneje izkazalo, da temu ne bo tako. Zato je- kot dodaten ukrep- predlagala prodajo še šestih nepremičnin; ena naj bi zadostovala za pokritje dolga omenjeni banki, druga pa državi.

(photo: cottonbro on Pexels.com)

Matkol je namreč OTP banki dolgoval več kot milijon in pol kun, državi nekaj več kot 270 tisoč kun, omenjenemu “partnerju” Tediju Slamiću pa nekaj več kot 111 tisoč kun. Dolgov mu niso nameravali odpustiti. Po drugi strani je vseskozi trdil, da za dobavljene pekovske izdelke nikoli ni prejel plačila ali kakršnega koli drugega denarja. Zdi se, da se razlog, zakaj se je šibenski poslovnež odločil za nasilno rešitev težave, skriva ravno v teh zapletenih odnosih med dolžniki in upniki.

Na zadarskem sodišču je poleg zagovarjanja svojih interesov, ker se je zastopal sam, nastopil tudi v imenu svojih sinov Anteja in Ivana ter novoustanovljenega pekarskega podjetja Pekara Vidici d.o.o., ki bi nadaljeval z dejavnostjo in družinsko poslovno tradicijo. Sodni postopek se je zaključil ob 10.26 z malodane neverjetnim sklepom, da se bo pisarniška oprema z računalniki prodajala po izklicni ceni 30.000 kun ( 4000 EUR) in da se bo cena z vsako nadaljnjo ponudbo znižala za 10 odstotkov. Sodne cenitve bodo deležne tudi premičnine, ki se uporabljajo za proizvodnjo pekovskih izdelkov, kar praktično pomeni, da bi jim odvzeli osnovna proizvodna sredstva, s tem pa tudi onemogočili nadaljnje poslovanje in preživetje, ne samo poslovno.

Branko Koloper torej z načinom prodaje njegovega premoženja in izvedbo stečajnega postopka očitno ni bil zadovoljen ( upravičeno, pravijo mnogi), pravi cilj bojda načrtnega uničenja njegove poslovne poti pa naj bi bilo poslovno- proizvodno poslopje na dobri poziciji ob vhodu v to dalmatinsko mesto. Ob poslovnem je doživel tudi družbeni in osebni zaton; njegova pekarna je tako bila nekoč kraj, kamor so vzgojitelji na obisk vodili otroke iz vrtcev, s svojimi proizvodi pa je oskrboval tudi mnoge šole. V petek je njegova pekarna- torej družba, ki jo je vodil in zavedajoč se, da jo v celoti izgublja- postala sprožilec krvavega strelskega pohoda, ki tiči v nezadovoljstvu z vodenjem in izvedbo stečajnega postopka njegovega podjetja.

Hrvaška javnost je zaradi novega izbruha nasilja šokirana in zgrožena, a so ljudje- zdaj že kronično nezadovoljni z nedelujočim in koruptivnim pravosodjem- v veliki meri na strani storilca. Kot v primeru predlanskega splitskega strelskega pohoda Filipa Zavadlava, ki je v obračun s pripadniki narko miljeja tudi krenil kar sam, pri tem pa celo uporabil enako orožje- avtomatsko puško Kalašnikov.

(mbo)