Se po Sloveniji širi nov sev koronavirusa, tako imenovani slovenski sev? To je najnovejša teorija v poskusu iskanja odgovora na slovensko enigmo: strogi ukrepi brez rezultatov.

Glavna slovenska epidemiologinja dr. Bojana Beović temu osebno ne verjame, piše zagrebški dnevnik. Vendar teze ne bo zavrnila kar tako. “Ko poskusite vse in ni rezultatov, znanstveni um razmišlja drugače, širše. Tako je bil med drugim omenjen morda tudi nov, slovenski sev. To niso dejstva, ampak teorija, ena izmed idej. Naša krivulja gre navzgor, vzporedno z razmerami v Združenem kraljestvu, od tod ideja o novi različici virusa. Virusi pač mutirajo, od tod tudi lokalne različice, vendar je to le ena v vrsti idej,” je za Jutarnji list povedala dr. Beović.

Hkrati je zavrnila je tezo, da se je po Sloveniji razširil britanski sev virusa in napovedala obsežnejše raziskave, v katerih bi s tako imenovanim sekvencioniranjem (ugotavljanjem zaporedij) skušali ugotoviti ali je za slovenske muke zares kriva mutacija virusa. Vendar se Beovićeva- tako kot že prej, poroča Jutarnji- bolj nagiba k tezi, da imamo v Sloveniji težavo, ker “med ljudmi ni sodelovanja”. “In to je lahko povsem zadosten razlog za to, kar se nam dogaja,” še pravi.

Naslov in slikovna oprema članka povesta vse in še več.

Razmere v Sloveniji se sicer počasi izboljšujejo, vendar vodilna epidemiologinja meni, da je temu tako, ker je že veliko ljudi prebolelo covid-19, le manjši del zaslug pa gre pripisati cepljenju.

Na Hrvaškem stanje precej boljše kot v Sloveniji

V torek je bilo v Sloveniji– ki ima več kot pol manj prebivalstva kot Hrvaška in že od oktobra izvaja najstrožje ukrepe, vključno s policijsko uro- 1.650 novih primerov. Hrvaška jih je istega dne naštela le 387. Da Slovenci zaradi slabih razmer ne morejo tako hitro pričakovati umirjanja epidemioloških ukrepov, je še zapisal zagrebški časnik.

“Na Hrvaškem do sedaj ni bila odkrita še nobena nova različica koronavirusa, ki se hitreje širi,” je potrdil prof. Kristian Vlahoviček, molekularni biolog z Naravoslovno-matematične fakultete v Zagrebu. A se hrvaški strokovnjaki po torkovem zasedanju na Infekcijski kliniki “Dr. Fran Mihaljević” v Zagrebu zdaj podajajo v novo, bolj gibčno fazo iskanja t.i. britanske in južnoafriške različice, ki se širita od 50 do 70 odstotkov hitreje od prvotnega seva koronavirusa iz Wuhana in povzročata tudi večjo smrtnost.

Torek: Slovenija 1650 novih primerov, Hrvaška le 387.

“Srečanje je bilo konstruktivno; upoštevali smo razpoložljive kapacitete. Zdaj se bomo lotili naročanja testov PCR, ki omogočajo ciljno odkrivanje britanske in južnoafriške različice koronavirusa. Razpravljali smo tudi o nabavi kemikalij, potrebnih za zaporedje celotnega genoma virusa. Sprva je bilo priporočljivo, da se popolnoma sekvencionira 10 odstotkov vzorcev, kar je v trenutnih epidemioloških razmerah izvedljivo, ne pa tudi, če bi se število okuženih znatno povečalo,” je dodal Vlahoviček.

“Dobra novica je, da je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) brezplačno ponudil sekvenčne teste za približno 200 virusnih genov na teden,” je še povedal Vlahoviček, ki je tudi vodja projekta “Variabilnost SARS-CoV-2” sevov koronavirusa in genetska podlaga gostitelja kot biomarker za odkrivanje dejavnikov tveganja med pandemijo kovida-19 “.

Tudi hrvaški strokovnjak je zavrnil možnost obstoja ti. slovenskega seva. Na kratko je komentiral nekatera ugibanja, da je veliko število okuženih v Sloveniji, ki ima že mesece precej strožje ukrepe kot Hrvaška, mogoče razložiti s pojavom slednjega. “Potrebno je veliko več raziskav, da bi lahko ugotovili, da gre za različico, ki se je razširila v veliko večjem obsegu,” pravi.

(mbo)