“V Maribor se ta vikend v staro časovno obdobje vrača dogodek, ki marsikomu pomeni nedeljski obred”.

In v tem se skriva jedro težave.

Po poročanju mariborskega lokalnega medija Večer, je s sprostitvijo ukrepa in dovoljeno izjemo pri prodaji blaga in storitev v rdečih statističnih regijah dovoljena tudi prodaja na premičnih stojnicah. Pri Večeru sicer že v podnaslovu poudarjajo, da je “dovoljena le prodaja kmetijskih pridelkov in proizvodov”, a hkrati poudarjajo, da “se v Maribor ta vikend v staro časovno obdobje vrača dogodek, ki marsikomu pomeni nedeljski obred”. In v tem se skriva jedro težave.

Kot je za omenjeni medij pojasnila organizatorka bolšjega sejma na Teznu v Mariboru Sergeja Lovec, so dobili zeleno luč ministrstva za gospodarstvo, pritrdili pa so jim tudi na tržnem inšpektoratu. Zato Bolšji sejem lahko to nedeljo odpre vrata, a prodajajo lahko le živila, ne pa tudi oblačil, starin, pohištva in druge krame, saj da so tudi ostale trgovine še vedno zaprte.

Z vidika izvajanja zaščitnih ukrepov so kršitve nekaj povsm običajnega že na osrednji mariborski tržnici; posebej ob toplem vremenu. Posnetek je sicer lanski.

Lovčeva je v razgovoru opozorila, da so na bolšjaku obvezne zaščitne maske, čeprav prodaja poteka na prostem, prodajalci pa da morajo imeti zagotovljena razkužila, vsi pa tudi ohranjati varnostno razdaljo. “Odprt bo le spodnji del sejma, organizirana bosta en vhod in en izhod, da lahko tudi sledimo številu obiskovalcev,” še navaja besede Lovčeve Večer.

Težavo seveda predstavljajo sosednje ulice oz. dostopi in dovozi do prostora sejmišča, za katere praviloma nihče ne prevzema odgovornosti.

Če bi do tega prišlo, seveda ne bi bilo prvič, saj se je dogajalo že v preteklih, povsem ne-epidemičnih časih. Izkušnje povedo, da je inšpekcijskih služb premalo, morebitne policijske intervencije pa so- iz kakršnega koli že razloga- praviloma časovno in prostorsko omejene.

Že res, da je- kot sklenejo pri Večeru- “epidemija covida-19 močno udarila kmete zaradi zaprtih restavracij, hotelov, prepovedi cateringa in drugih dogodkov, prav tako pa zaradi zaprtja javnih zavodov, kot so šole in vrtci, zato je prodaja na tržnicah, pa tudi na takšnih premičnih stojnicah za nekatere kmetije edina možnost za prodajo pridelkov in posledično njihovo preživetje.”

Ob mrzlih dnevih se sicer kupci in prodajalci držijo predpisov, a vtis je, da bolj zaradi zaščite pred mrazom.

Vprašanj, na katere malokdo poda odgovor, pa je veliko več. Denimo: kdo lahko zagotovi dosledno uporabo mask, še posebej, če vzamemo v obzir, kaj se dogaja ob običajnih tržnih dnevih na osrednji mariborski tržnici?! Dodajmo k temu povsem pomladanske temperature, ki so nas zajele te dni in bodo trajale še vsaj do polovice naslednjega tedna. Kako je z že omenjeno morebitno prodajo na črno?! Kdo, zakaj in čemu bo tam odgovarjal za izvajanje zaščitnih ukrepov? In tako naprej in tako nazaj in v vse smeri.

(mbo)