Splitska “Slobodna Dalmacija” v današnji spletni izdaji prinaša zanimiv pregled dogajanja na jugovzhodu nekdanje skupne države. Kot je razvidno iz primerjave uradnih podatkov, so v Srbiji dosedaj cepili 7-krat več ljudi kot na Hrvaškem in najmanj 15-krat več kot v Sloveniji. “Najhuje” je na področju Federacije BiH, kjer- ne boste verjeli- še niso cepili enega samega človeka.

V Evropi je tako samo še v Moldaviji.

BiH je edina država v regiji, ki svojim državljanom ni priskrbela še niti enega odmerka cepiva. Predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik se brani s trditvami, da so tudi njega in še dva sopredsednika “dobesedno prevarali, češ, da jih bodo s cepivom oskrbeli preko sistema Covax“. Država sicer čaka na 1,2 milijona odmerkov cepiva, začetek dostave pa pričakujejo sredi februarja, ko so tudi napovedali začetek cepljenja. Republika Srbska s tem prične že prej; ta teden čaka na dostavo 2.000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V, do konca februarja pa so naročili še 200.000 odmerkov istega cepiva.

Glede na opisane razmere v regiji, seveda ni presenetljivo, da v Srbiji beležijo velik interes za cepljenjem državljanov sosednjih držav, vključno s Hrvaško. Nedavne ankete so pokazale, da Hrvati preferirajo cepljenje z omenjenim ruskim cepivom. Spomnimo: rezultati tretje faze kliničnih preskušanj, objavljeni v prestižni znanstveni reviji “The Lancet”, kažejo, da Sputnik zagotavlja približno 92-odstotno zaščito pred COVID-19. Med kliničnimi preskušanji niso poročali o resnejših neželenih učinkih; običajno so blagi, vključno z bolečino v roki, utrujenostjo in rahlo vročino.

(foto: cottonbro on Pexels.com)

Doslej je bilo v Srbiji cepljenih več kot štiri tisoč tujcev, med njimi tudi znana hrvaška novinarka in pisateljica Vedrana Rudan, ki je bila s kitajskim cepivom Sinopharm cepljena v Beogradu. Naval tujcev beležijo predvsem v mejnih področjih; Makedonci tako menda dobesedno romajo v Vranje. Makedonski mediji pišejo o covid-šoping izletih; njihovi državljani kombinirajo nakupovanje in cepljenje, do navala pa je prišlo po uradnih informacijah, da bo v Severni Makedoniji na voljo le majhna količina cepiva.

Za cepivo se prijavijo elektronsko in navajajo, da kmalu prihajajo tudi tisti, ki imajo dvojno, tudi srbsko, državljanstvo. Tisti, ki s Srbijo nimajo nič skupnega, se znajdejo tako, da kupijo srbske telefonske kartice in na tak način pridobijo številko, ki jo morajo navesti ob prijavi za cepljenje in preko katere potem dobijo ključne podatke, kot so termini, ipd. “Vlada princip “Daj, kar imaš!” in le redko kdo pravzaprav izbira vrsto cepiva. Dajte, kar daste in kar imate, samo da se cepimo,” je novinarjem povedal eden od že cepljenih Makedoncev.

“E-državljan” kot (marketinška) platforma za rusko in kitajsko cepivo?

V uradni prijavi, ki poteka preko srbskega portala “e-državljan”, se je bilo do sedaj mogoče prijaviti tudi s Hrvaške. V postopku namreč od posameznika ne zahtevajo prebivališča oz. naslova, zgolj številko mobilnega telefona in e-poštni naslov. Potrebno je bilo le še potrditi kategorijo “državljani, ki nimajo prebivališča v Srbiji” in izbrati mesto cepljenja. Po vpisu omenjenih podatkov je sistem ponudil možnost izbire cepiva, sicer ga posamezniku avtomatsko predpišejo.

(foto: by Gustavo Fring on Pexels.com)

Postopek je potekal gladko vse do včeraj, ko so se o makedonski invaziji- in po pritožbah domačinov- razpisali mediji. Sledila je hitra reakcija srbskega ministrstva za zdravje, ki je zavzelo stališče, da ne bi smeli cepiti nikogar, ki ne živi v Srbiji. Na vprašanje, ali je tuje državljane mogoče cepiti v Srbiji in kakšen je postopek, je sekretar Ministrstva za zdravje Srbije, Mirsad Đerlek, odgovoril, da se lahko cepijo le tisti tuji državljani, ki imajo v Srbiji prijavljeno prebivališče. “Prednost imajo tisti, ki se nahajajo najbližje cepilnim centrom,” je še povedal.

Kot sklenejo pri Slobodni Dalmaciji, je nekaterim na Hrvaškem še danes uspelo izpolniti e-vlogo, vendar se lahko od cepljenja poslovijo, če bodo srbske oblasti vztrajale, da se pred seldnjim preveri prebivališče.

V najslabšem primeru s(m)o dobili novo (pod)vrsto turizma.

(mbo)