Zmeda s pravilnim štetjem rezultatov testiranj potrjena: v ponedeljek je bilo 72 manj okužb od sprva sporočenih.  

Kot je poročala STA, podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kažejo, da je bilo v ponedeljek potrjenih 72 okužb manj, kot je bilo prvotno sporočenih. V torek so namreč sporočili, da je bilo v ponedeljek potrjenih 1619 okužb z novim koronavirusom, iz včerajšnjih podatkov (NIJZ) pa izhaja, da je bilo potrjenih 1547 okužb.

Zaradi visokih odstotkov okuženih na ponedeljkovih testiranjih s hitrimi antigenskimi testi so se odločili za dodatno preverjanje rezultatov; ti so bili nato večinoma negativni. Zato so na inštitutu v preteklih dneh omenjene čistili s seznamov. Za ostale dni v tednu večjih odstopanj v potrjenih primerih okužb ni.

Študija: podnebne spremembe bi lahko bile ključne v pandemiji covida-19.

Iz Pariza so sporočili, da bi lahko podnebne spremembe odigrale ključno vlogo pri prenosu novega koronavirusa na ljudi, iz katerega se je razvila pandemija covida-19. Študija je sicer delo britanskih znanstvenikov, ki trdijo, da se netopirji, ki nosijo viruse, zaradi krčenja habitatov selijo bližje ljudem.

Na podlagi podatkov o temperaturah in količini padavin so ugotovili, da se je v zadnjem stoletju na jug Kitajske, v Laos in Mjanmar preselilo 40 vrst netopirjev. To je območje, kjer se je glede na genetske analize virus sars-cov-2 prvič pojavil. Glede na to, da vsaka vrsta nosi 2,7 koronavirusa, bi lahko na tem območju trenutno krožilo okoli sto različnih koronavirusov, so zapisali v reviji Science of the Total Environment.

Vodilni avtor Robert Meyer je dejal, da še zdaleč ne trdijo, da se pandemija covida ne bi zgodila brez podnebnih sprememb.

Cigler Kralj ob obisku na Notranjskem zadržan do kakršnegakoli sproščanja ukrepov v domovih za starejše, po cepljenju slednjih manjši pritisk na bolnišnice v Sloveniji.

Z vodstvi vseh šestih domov starejših v regiji so v Postojni analizirali ukrepe ter ocenili aktivnosti ob vdoru novega koronavirusa v domove na Notranjskem. V jesensko-zimskem času skorajda ni bilo doma za starejše v Sloveniji, kjer okužb z novim koronavirusom ne bi imeli. Do tega je prišlo zaradi velikega števila okužb v lokalnem okolju. Minister je ocenil, da še ni čas za kakršnokoli sproščanje ukrepov v domovih.

Minister je ob tem poudaril, da bo treba razmišljati o prenovi marsikaterega doma za starejše, saj so ob epidemiji in velikem številu obolelih ugotovili, da nekatere sedanje stavbe niso primerne. Še večja pa je bila kadrovska podhranjenost v teh zavodih, na katero so mnogi opozarjali že pred začetkom epidemije.

Starejši so (bili) nedvomno največje žrtve korona-krize.

Se je pa prav v v domovih za starejše, kjer so nosili največje breme težkih okužb in smrti, konec prejšnjega leta v Sloveniji začelo cepljenje proti covidu-19. Do danes so z enim ali dvema odmerkoma cepiva uspeli precepiti skoraj 9500 uporabnikov domov, so še poročali pri STA. Poleg tega iz domov za starejše, pa tudi iz UKC Ljubljana poročajo o tem, da so tisti, ki so se z novim koronavirusom okužili med prvim in drugim odmerkom cepiva, preboleli covid-19 z zelo blagimi simptomi ali brez.

Inštitut za mikrobiologijo brez novih potrditev angleške različice koronavirusa, zato pa zaradi hitrega širjenja slednje preplah na Slovaškem.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete v Ljubljani med 480 vzorci, ki so bili odvzeti med 11. in 24. januarjem in so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom, ni našel angleške različice koronavirusa, prav tako ne brazilske ali južnoafriške. Vse tri različice namreč veljajo za bolj kužne. Doslej so angleško različico s sekvenciranjem genoma našli le pri treh vzorcih, ki so bili vzeti od 1. do 11. januarja.

STA pa poroča, da so zdravstvene oblasti na Slovaškem prav zaradi tega zagnale preplah. Kot je sporočil premier Igor Matović, je ta različica med testi, ki so jih izvedli v sredo, predstavljala kar 71 odstotkov vseh odkritih primerov okužbe s koronavirusom. V posameznih regijah so zabeležili še višje deleže. Iz univerzitetnega kliničnega centra v Košicah na vzhodu Slovaške so danes sporočili, da je delež britanske različice koronavirusa predstavljal kar 90 odstotkov vseh odkritih primerov okužbe.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije so v več mestih in pokrajinah znova preložili načrtovano odprtje šol. Po načrtih ministrstva za šolstvo naj bi se v ponedeljek v razrede vrnili otroci do desetega leta starosti. A kot je sporočil premier Matovič, bi bilo to preveliko tveganje.

Tudi na Hrvaškem in v Grčiji cepljenje s cepivom AstraZeneca samo za mlajše od 65 let, v Južni Koreji svarijo pred uporabo.

Več svetovnih medijev je včeraj poročalo, da v Grčiji s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca ne bodo cepili starejših od 65 let. S cepljenjem naj bi sicer začeli 12. februarja in sicer s predhodno starostno skupino- od 60 do 64 let. Generalni sekretar grškega ministrstva za zdravje Marios Temistokleus je odločitev utemeljil s tem, da zaenkrat niso na razpolago zadovoljivi dokazi o učinkovitosti tega cepiva za starejše. Že pred tem je enako odločitev sprejela tudi Hrvaška. Grčija se je s to odločitvijo pridružila večji skupini evropskih držav, med katerimi so še Slovenija, Italija, Danska, Norveška, Švedska, Finska in Nemčija.

Cepiva in testi burijo duhove po vsem svetu, v Mariboru zaradi slednjih celo fizično in verbalno nasilje.

Kot je včeraj poročal Reuters, pa se s tem cepivom zapleta tudi na Daljnem vzhodu. Zaradi enakih opažanj in težav je javno opozorilo na vlado naslovilo več pristojnih ustanov in posameznikov. Omenjeno cepivo je sicer prvo, ki ga Južna Koreja tudi odobrila za uporabo. Zaradi številnih evropskih svaril in pomanjkanja evidenc s strani pristojnega ministrstva se je zdaj v bran tistim nad 65 let postavila javnost; tako strokovna kot laična.

Vlada RS: Johns Hopkins Slovenija po cepljenih z dvema odmerkoma uvrstil na prvo mesto v EU.

Slovenija je z 0,9-odstotnim deležem cepljenih z dvema odmerkoma na prvem mestu v EU, kaže razpredelnica, ki so jo objavili na ameriški univerzi Johnsa Hopkinsa in s katero se je- upravičeno- v sporočilu za javnost pohvalila tudi slovenska vlada. To je več kot tudi v tako hvaljenem Združenem kraljestvu, kjer so z dvema odmerkoma cepili 0,71 odstotka ljudi, a še vedno manj kot v Izraelu, Združenih arabskih emiratih, Islandiji in ZDA.

Po podatkih, ki jih je univerza Johnsa Hopkinsa na spletu objavila včeraj, je povprečje cepljenih z dvema odmerkoma v EU 0,29 odstotka, v svetu pa 0,1 odstotka. V EU so za Slovenijo med najboljšimi Italija z 0,64 odstotka, Danska z 0,63 odstotka, Litva z 0,56 odstotka in Nemčija z 0,5 odstotka.

Daleč največji delež cepljenih z dvema odmerkoma je sicer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa v Izraelu – 18,28 odstotka. Sledijo Združeni arabski emirati z 2,59 odstotka, Islandija z 1,36 odstotka in ZDA z 1,3 odstotka.

Na Kitajskem najmanj novih okužb s koronavirusom v mesecu dni.

China Xinhua News je objavila, da na Kitajskem beležijo najnižje število novih okužb z novim koronavirusom v več kot mesecu dni. Ta trend kaže, da se najnovejši val okužb pred praznovanjem kitajskega novega leta umirja.

V četrtek so na Kitajskem potrdili 20 novih okužb, kar je najmanj od pričetka leta 2020. V le v šestih primerih je šlo za lokalni prenos okužbe – v le enem za velemesto (Šanghaj). Zabeležili so tudi 28 asimptomatskih primerov; te Kitajska ne vključuje v svojo uradno statistiko okuženih.

Slovenija:Avstrija – na tisoče slovenskih dnevnih migrantov v hudi stiski, slovenski hitri testi za prehod meje ne bodo veljali.

Od 10. februarja bo negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante. Enkrat na teden se bodo morali registrirati in ob tem predložiti negativen izvid testa, določa v sredo objavljeni odlok avstrijske vlade, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

(foto: Chokniti Khongchum on Pexels.com)

Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, se bodo morali enkrat tedensko registrirati. Ob tem bodo morali predložiti negativen izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni. Kot poročajo, bodo priznali le teste, ki jih bo opravilo usposobljeno osebje, tako da testi, ki jih človek opravi sam, ne bodo veljali. Registracija bo možna od nedelje, 7. februarja, obvezna pa bo od srede, 10. februarja.

V torek odprtje trgovin do 400 m2, napovedana tudi sprostitev gospodarskih dejavnosti. Pogoj: obvezno tedensko testiranje zaposlenih, ne pa tudi kupcev.

Vlada je na včerajšnjem sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic na Brdu pri Kranju napovedala sprostitev večine gospodarskih dejavnosti, vendar pod pogojem, da bodo zaposleni najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom, je za STA včeraj povedal predsednik OZS Branko Meh.

Predstavniki gospodarstva so z dogovorjenim zadovoljni. Veseli jih, da je vlada prisluhnila številnim opozorilom, da zaprte dejavnosti niso viri okužb ter da se pojavljata delo na črno in nelojalna konkurenca. “Morebitno dodatno sproščanje ali ponovno zaostrovanje pogojev v prihodnjih tednih bosta odvisna od epidemiološke slike,” je še dodal Meh.

S prihodnjim tednom se odpirajo tudi trgovski in storitveni lokali s površino do 400 kvadratnih metrov ob pogoju tedenskega testiranja zaposlenih, je sporočil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Na tesitranjih v Mariboru zavrela kri: zaradi groženj in pritiskov na hitrih testih v Mariboru zdaj tudi redarji.

Lažna trditev, da za testiranje na covid-19 zadostuje že odvzem brisa iz grla in ki se je razširila po družbenih omrežjih, povzroča nesporazume na točkah za testiranje. Zaradi nedovoljenega snemanja, prerivanja in groženj so poklicali na pomoč celo policijo.

Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca sporočajo, da vzorce odvzemajo skozi nos in da ga drugače odvzamejo le v izjemnih primerih. “V primeru, da odvzem brisa nosnega dela žrela pri pacientu ni mogoč oziroma da pacient sam zavrača odvzem brisa nosnega dela žrela, mora zdravstveno osebje na odvzemnih mestih zahtevati predložitev izvida oziroma mnenja osebnega zdravnika, temelječ na izvidih ustreznih specialistov,” sporočajo.

Ker ljudje odvzeme snemajo in jih nato predvajajo po spletnih omrežjih in ker so njihovi zaposleni deležni verbalnega in celo fizičnega nasilja, so se pri pristojni v omenjenem zdravstvenem domu v bodoče odločili za poostreno varovanje.

Prave posledice krize šele prihajajo, opozarjajo ekonomisti.

Dobra novica iz Pariza: Ekonomisti pozivajo ECB k odpisu dolgov.

Za konec še dobra novica: kot je sporočila AFP, je več kot sto ekonomistov na Evropsko centralno banko včeraj naslovilo poziv k odpisu dolgov. S tem bi območju evra zagotovila 2500 milijard evrov vredno spodbudo za okrevanje po pandemiji covida-19. Države bi se po njihovem predlogu v zameno zavezale, da bodo vrednost odpisa namenile za prehod v zeleno gospodarstvo in socialne projekte.

Pri kar četrtini javnega dolga držav območja z evrom je namreč upnica Evropska centralna banka. Če želijo države dolg poplačati, morajo denar poiskati drugje. Med možnostmi so refinanciranje posojil namesto izposojanja za investiranje, zvišanje davkov in zniževanje stroškov, vse tri možnosti pa bi omejile rast in upočasnile gospodarsko okrevanje, so opozorili.

(mbo)