Najbrž zaradi dogajanja v zvezi s pandemijo novega koronavirusa, a novica o petkovi menjavi v vrhu Slovenskih državnih gozdov (SiDG) je šla kar malce pod radarjem širše slovenske javnosti. Nadzorni svet družbe je namreč na seji za glavnega direktorja družbe soglasno imenoval Roberta Tomazina, za člana poslovodstva pa Matjaža Juvančiča in Andreja Janšo, so sporočili iz podjetja. Poslovodstvo družbe je imenovano za petletni mandat.

Družbo Slovenski državni gozdovi je od 5. maja lani vodil začasni direktor Samo Mihelin. Nadzorni svet družbe ga je na to funkcijo imenoval, potem ko je z dotedanjim glavnim direktorjem Zlatkom Fickom sklenil sporazum o prenehanju mandata in pogodbe o zaposlitvi. Razlogov za menjavo v vodstvu družbe takrat niso navedli.

Ficko je podjetje vodil od 1. maja 2017. Kmalu po njegovem imenovanju so se v medijih razširile novice, da je bilo to sporno. O problematiki je na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal tudi odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so poročali pri STA.

Gozdovi so jim prinesli malo več kot zgolj drobtinice.

Spomnimo: o težavah, domnevnem klientelizmu in korupciji se je lanskega maja, v tednu slovenskih gozdov, najbolj razpisal Portal+. Po podrobni novinarski preiskavi, ki je trajala več tednov, so javnosti predstavili rekonstrukcijo fenomena izčrpavanja slovenskih gozdov v državni lasti; prednostno pa finančno oziroma ekonomsko izčrpavanje na škodo države in davkoplačavalcev. Ocene, koliko denarja letno izpuhti iz tega slovenskega naravnega bogastva, so se takrat gibale med 15 in 30 milijonov evrov.

Vse to pa nikoli ne bi bilo mogoče, so še poudarjali pri Portalu+, če država zaradi strankarskih intrig ne bi dovoljevala takšne kadrovske politike na področju upravljanja z gozdovi, ki so bile dodaten dokaz izrazite politizacije vodilnih funkcij v tej gospodarski panogi. Pri vsem tem pa ni nepomembno niti to, da je v ozadju nezakonite trgovine z lesom moč zaznati sledove paradržavnih omrežij, izvirajočih iz prejšnjega sistema, so poudarjali.

Izjemno sofisticirano naštudiran sistem kraje lesa je že na prvi pogled pa spominjal na metodologijo zdravniško-dobaviteljske mafije, ki izčrpava slovensko javno zdravstvo. Gre za manjši, vendar konstantni dotok denarja od prodaje lesa, za razliko od gradbeniških poslov, pri katerih je praviloma izpuhtelo med 5 in 25% investicije.

Pri izčrpavanju slovenskih gozdov so po lanskih trditvah Portala+ v preteklosti sodelovale najmanj 3 stranke: takrat Cerarjeva SMC, Erjavčeva DeSUS in takrat Židanova SD.

In tudi popolnoma v nasprotju z velikimi gradbenimi baroni in drugimi “heroji” tranzicijskih infrastrukturnih mahinacij, so še pisali pri omenjenem portalu, kjer so si nezakonite provizije izplačali samo enkrat: ko so bili njihovi apetiti preveliki, pa jih je lastni pohlep tudi pokopal in so končali za rešetkami. Pri gozdovih gre predvidoma za precej manjše, vendar stalne, varne in stabilne denarne “kanale”, prek katerih se vsak dan iz slovenskih gozdov “nateče” najmanj 40.000 evrov v zasebne žepe. “Vsak dan, 365 dni na leto!” so opozarjali.

Novica je zanimiva tudi z vidika trenutne opozicije in njihovih opozoril o domnevno nečednih poslih aktualnih oblasti. Družbo SiDG je namreč ustanovila Cerarjeva vlada in ji zgolj zaradi lepšega sedež določila v Kočevju. Splošno presenečenje je sledilo, ko je patronat nad slednjo dobila koalicijska stranka DeSUS, ki ji je uspelo, da je vlada na položaj direktorja SiDG 1. maja 2017 imenovala Zlatka Ficka. Ustanovitev SiDG je bila sicer ideja in otrok stranke Socialnih demokratov (SD) in takratnega ministra za kmetijstvo in gozdarstvo Dejana Židana, ob njegovi menjavi z mesta predsednika omenjene stranke pa so se največkrat omenjale prav polomije v zvezi s Slovenskimi državnimi gozdovi in trajno načeto javno podobo te stranke.

(mbo)