Novo o cepivu Astra-Zeneca

Kot poroča BBC, povzema pa RTV Slovenija, je podjetje AstraZeneca sporočilo, da preliminaren majhen klinični preizkus kaže, da bi njihovo cepivo proti covidu-19 lahko zagotavljalo omejeno zaščito pred milejšim in srednjim potekom bolezni po okužbi z južnoafriško različico novega koronavirusa.

Učinka cepiva ob hujšemu poteku covida-19 in hospitalizaciji niso mogli ugotoviti, poudarjajo, ker so v kliničnem preizkusu sodelovali zdravi mladi odrasli. Prepričani pa so, da bo cepivo vendarle zagotavljalo zaščito tudi pred hujšim potekom bolezni, saj vsekakor sproža nastanek protiteles. Študije drugi znanstveniki še niso imeli priložnosti pregledati, objavili pa jo bodo v ponedeljek. Sodelovalo je sicer več kot 2000 ljudi.

Pri podjetju zatrjujejo, da so skupaj z Univerzo Oxford, s katero so razvili cepivo, svoj proizvod že začeli prilagajati novi različici novega koronavirusa, na voljo pa bo najbrž že jeseni. So pa z oxfordske univerze že v petek sporočili, da je njihovo cepivo učinkovito proti britanski različici novega koronavirusa.

Ta prevladuje v Združenem kraljestvu, vse bolj pa je razširjena tudi v članicah EU, predvsem srednjeevropskem območju, zlasti na Slovaškem. Po odobritvi v EU-ju so sicer v soboto v več članic, tudi v Slovenijo, že prispeli prvi odmerki cepiva AstraZenece.

(foto: Polina Tankilevitch on Pexels.com)

Prav tako v petek pa je Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavil podrobnosti v zvezi s cepljenjem s spornim cepivom. Kot prenašajo hrvaški mediji, bo to z jutrišnjim dnem na Hrvaškem na voljo kot že tretje cepivo proti covid-19, v tem mesecu pa naj bi na Hrvaško dostavili 150.000 odmerkov cepiva.

Evropska agencija za zdravila (EMA) ga je sicer v uporabo odobrila vsem osebam, starejšim od 18 let. Pri oceni upoštevane klinične študije so pokazale, da je bila učinkovitost cepiva pri preprečevanju bolezni približno 60-odstotna, kar je bilo dokazljivo s prisotnostjo vsaj enega od simptomov bolezni ter z laboratorijsko potrditvijo okužbe.

Ocenjena učinkovitost cepiva je pri starejših enaka kot pri mlajših odraslih, vendar se v podatkih, upoštevanih s strani EMA, ni izkazala za statistično in raziskavno pomemben dejavnik predvsem zaradi majhnega števila sodelujočih iz starejših starostnih skupin. Nihče od prejemnikov cepiva ni razvil hude oblike bolezni, ki bi zahtevala hospitalizacijo, kar naj bi bilo v popolnem nasprotju s tistimi, ki cepiva niso prejeli.

HZJZ z jutrišnjim dnem v uporabo uvaja tudi tretje cepivo.

Neželeni učinki cepiva, ki so bili opaženi v kliničnih študijah, v negativnem smislu ne odstopajo od pričakovanih in pogostih. Kot pri drugih cepivih je tudi pri Astri-Zeneci edina prava kontraindikacija preobčutljivost za sestavine cepiva.

Čeprav so cepiva proti covidu-19 na podlagi kliničnih raziskav različno učinkovita in se medsebojno razlikujejo tudi glede načina in pogojev uporabe, neposredna primerjava njihove učinkovitosti ni mogoča. Tako dodatne raziskave učinkovitosti cepiva AstraZenece kažejo, da odmerek zagotavlja zaščito v višini približno 70 odstotkov tri tedne po prejetju in da le-ta v naslednjih 12-ih tednih ne oslabi. Priporočeni interval med prvim in drugim odmerkom je 12 tednov.

Učinkovitost po drugem odmerku je boljša in večja, če je tudi interval med prvim in drugim odmerkom večji, poudarjajo tudi pri HZJZ, zato hrvaškim zdravstvenim delavcem priporočajo, da se drugi odmerek cepiva AstraZenec daje 8-12 tednov po prvem odmerku.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: