Društvo pisateljev ne želi sodelovati na dogodkih ob 30-letnici države, slovensko veleposlaništvo v Buenos Airesu pa je poskrbelo za Zdravljico v 19 jezikih

Kot poroča STA, so z Društva slovenskih pisateljev sporočili, da zaradi nedavnih ukrepov predsednika vlade Janeza Janše, da preko urada za komuniciranje prepove javno nastopati nekaterim funkcionarjem vlade, društvo ne bo sodelovalo na dogodkih, ki so načrtovani ob 30-letnici države.

Odločitev na društvu utemeljujejo s tem, da je predsednik vlade tako ali tako prevzel vse vzvode oblasti. Ob tem pozivajo parlamentarce in druge odločevalce v državi, da se uprejo vladi in, kot so zapisali, razklenejo obroč strahu in izsiljevanja.

Društvo slovenskih pisateljev je odigralo pomembno vlogo pri demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije.

DPS, ki so ga zapustila mnoga ugledna imena, s politično provokacijo ob kulturnem prazniku.

Povsem drugačna, bolj pozitivna novica pa prihaja z druge strani Atlantika, iz Južne Amerike. Slovensko veleposlaništvo v Buenos Airesu je ob letošnjem kulturnem prazniku povabilo veleposlanike v Buenos Airesu in Santiagu de Chile k branju Zdravljice v svojem jeziku.

Vabilu se je odzvalo 18 veleposlanikov. Video z recitali sedme kitice Zdravljice je veleposlaništvo objavilo danes in je na voljo na njihovih družbenih omrežjih.

Sedma kitica Zdravljice govori o miru in prijateljstvu med narodi, veleposlaništvo pa je s tem projektom poskusilo povezati slovenski kulturni praznik z zavezanostjo spodbujanju večjezičnosti, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: