Kot je znano, je avstrijska vlada še poostrila nekatere ukrepe zaradi zajezitve morebitnega novega vala okužb s covid-19. Slovenska severna soseda sicer pri nas velja za zgled, kako je treba ravnati v takih primerih, a se je potrebno vprašati ali je temu res tako?!

Spomnimo: ob lanskem izbruhu okužb v Evropi so mnogi s prstom kazali ravno v smeri Avstrije, kjer oblasti- navkljub očitnemu izbruhu v mondenih smučarskih središčih Solnograškega in predvsem Tirolske– niso ukrepale, saj bi bilo to zanje iz finančnih razlogov najbrž zelo boleče. Prav bolečina pa je bila tista, ki se je iz zdaj že zloglasnega Ischgla razširila marsikam na celini.

Tudi letos ni nič drugače, le da imamo tokrat najbrž opravka z mutiranim sojem virusa, ki je svet postavil na glavo. In tudi tokrat so oblasti nenavadno dogajanje enostavno zamolčale.

Kot piše avstrijski Der Standard, povzema pa večina svetovnih medijev, novice o tem, da so na Tirolskem ugotovili prisotnost ti. južnoafriškega soja B.1.351 ponovo niso objavile oblasti, ampak mediji. Prav omenjeni dunajski časopis je bil tisti, ki je o tem seznanil širšo javnost in sicer že 23. januarja. Lokalne oblasti so šele naknadno priznale, da so bile o tem obveščene že prej in da je bil južnoafriški soj odkrit med večjo skupino okuženih v smučarskem mestu Hochfügen. Hkrati še vedno od nikoder ni pojasnil, zakaj so vse skupaj zatajili. Ponovno!

Mondena smučišča so bila že lani središča izbruhov okužb.
(foto by Tiffany Bui on Pexels.com)

Tirolska sicer nima dosti okuženih: 105 na teden in na 100.000 prebivalcev, vendarle pa je v nekaterih lokalnih občestvih incidenca veliko večja. Seveda pa primarno težavo predstavlja dejstvo, da sta tako britanski kot južnoafriški soj dosti bolj nalezljiva. Južnoafriški soj je bil v bistvu odkrit v sklopu vsevropskega iskanja britanskega in sicer med učitelji smučanja v Jochbergu ob začetku leta, ko so tisoč pozitivnih PCR testov v nadaljnjo obravnavo posali v dunajski laboratorij zvezne Agencije za zdravje in varnost.

Tam so nato ugotovili, da je bil prvi primer zabeležen že 23. decembra, v PCR testu pacienta, ki je čakal na operacijo, njemu bližnja oseba pa je bila ob tem pozitivna tudi na južnoafriški soj. Sledilo je nekaj različnih in medsebojno nasprotujočih si informacij na relaciji Dunaj- Innsbruck, zdaj pa lahko obojni samo še skomignejo z rameni in se posvetijo reševanju nastale neljube situacije.

Bavarska trdi, da so avstrijski ukrepi dobri na papirju, a nezadostni v izvedbi.

Tu se v dogajanje vplete Nemčija, natančneje Bavarska. Glavni tajnik, kar se tiče zvezne vlade precej vplivne in na Bavarskem vladajoče, Krščansko-socialne unije (CSU) Markus Blume je sporočil, da ta nemška zvezna dežela zahteva uvedbo ukrepov, ki bi učinkovito preprečili možnost izbruha “posebej nevarnega tretjega vala pandemije z mutiranim koronavirusom” tudi pri njih. Blume si prizadeva za popolno zaprtje meja, medtem poroča BR24. Avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer sočasno miri napetosti in poudarja, da rigorozne mejne kontrole predstavljajo zadosten branik za zajezitev vala okužb, ki z novimi soji postajajo vse nevarnejše.

Avstrija lockdown trenutno izvaja po sistemu toplo-hladno; odprtju frizerskih salonov in prodajaln ter šol po principu izmenskega pouka so sledili ukrepi obveznega testiranja, obvezne nošnje FFP2 mask in že omenjeni poostreni nadzor na mejah z Nemčijo, Češko, Slovaško in Slovenijo. Cilj slednjih je preprečiti vsa potovanja, ki niso nujna. Avstrijski ukrepi so sicer še vedno veliko strožji kot tisti v Slovenji, sploh pa na Hrvaškem.

Zdi pa se, da to vendarle ni pomirilo duhov med Nemčijo in Avstrijo, Bavarsko in Tirolsko. Kavarne in restavracije so v Avstriji sicer še vedno zaprte, policijska ura pa velja med 20. in 6. zjutraj. Muzeji, knjižnice in avtošole obratujejo, so se pa dvignile kazni za neupoštevanje predpisanje medsebojne razdalje ( 2 metra) in nenošenje obvezne maske FFP2 v zaprtem prostoru: zdaj znašajo 90 evrov.

(mbo)