Kitajski državna tiskovna agencija Xinhua, katere ustanoviteljica je Komunistična partija Kitajske, je danes sporočila, da je kitajski voditelj Xi Jinping na današnjem vrhu “17+1” več evropskim državam ponudil cepiva proti covidu-19, ki so jih razvila kitajska podjetja. Ob tem je države Vzhodne in Srednje Evrope znotraj omenjene iniciative pozval h krepitvi sodelovanja znotraj omenjene iniciative.

Kot je spomnil v nagovoru, je Srbija doslej zgolj od ene kitajske farmacevtske družbe prejela že milijon odmerkov cepiv. Tamkajšnji mediji so sicer objavili, da proces cepljenja poteka neverjetno gladko, “sploh glede na tradicionalno zakrnelo birokracijo”. Pogodbo o tovrstnem sodelovanju je že podpisala tudi članica EU Madžarska, ki je po Albaniji tretja evropska država, ki dobavlja cepiva povsem samostojno, a hkrati tudi prva iz vrst EU.

Xi Jinping je še izpostavil in obenem zatrdil, da bodo aktivno preučili vsako morebitno prošnjo katere od držav v regiji in v okviru sodelovanja s CEEC, mediji slednjih pa navajajo, da naj bi Madžarska od Kitajske naročila kar pet milijonov cepiv. Med Madžarsko in Kitajsko trenutno potekajo “pospešene konzultacije in kooperacije”, so še sporočili na vrhu “Kitajska-CEEC” preko video povezave.

(foto: Nataliya Vaitkevich on Pexels.com)

Vsakoletni vrh pobude 17+1 je zaradi pandemije tokrat potekal virtualno, medtem ko so ga lani- prav tako zaradi pandemije- odpovedali. Ključni za dinamiko sodelovanja med Kitajsko ter srednje- in vzhodnoevropskimi državami sta sicer po Xijevih besedah odprtost in vključevanje.

Medtem pa se je Kitajski in njenemu cepilnemu proizvodu št. 2, Sinovacu farmacevtske družbe Sinovac Biotech, močno zalomilo v Ukrajini. Njihov ukrajinski partner Lekhim namreč prosi za odlog dostave prve pošiljke omenjenega cepiva, poroča Reuters, kjer trdijo tudi, da so bili seznanjeni z dokumentom, ki potrjuje njihove navedbe.

Načrt Ukrajine za uvoz in uvedbo kitajskega cepiva proti koronavirusu v uporabo že prihodnji mesec se namreč sooča z morebitno zamudo zaradi regulativnih zastojev, piše v pismu uvoznika, kar predstavlja dodatno tveganje za tako ali tako neobetavni državni program cepljenja. V dokumentu Lekhima ukrajinske oblasti prosi, naj pošiljanje prvih pošiljk cepiv zoper COVID-19 odložijo vse do aprila. Pri Lekhimu še trdijo, da so zamude nastale pri pridobivanju izvoznega dovoljenja kitajske vlade in tudi zaradi pozno sprejetega posebnega zakona o registraciji cepiv v ukrajinskem parlamentu.

Pri Lekhimu se že od marca ukvarjajo z dobavo 1,9 milijona odmerkov ukrajinski vladi, vmes pa so dodatno zahtevali spremenjen način merjenja učinkovitosti cepiva, ki naj bi v njihovem primeru znašala vsaj 70%. Sinovac in kitajsko zunanje ministrstvo na zahtevo še nista odgovorila.

Stopnje učinkovitosti cepiva Sinovac na Covid-19 so se med testiranjem v različnih državah zelo razlikovale. V bolj obsežnem testiranju v Braziliji je bilo ugotovljeno, da znaša učinkovitost 50,65% ; v manjšem v Turčiji je znašala 91,25%. Povsem primerljivi so bili tudi rezultati za cepivo Velo proizvajalca Sinopharm, ki so ga pri nas poimenovali kar po proizvajalcu. Spremenljivi podatki so sprožili vprašanja o tem, ali bi Ukrajina sploh odobrila Sinovac. Lekhimov dogovor z ukrajinsko vlado je namreč določal, da mora biti cepivo vsaj 70-odstotno učinkovito proti bolezni COVID-19.

In tu se je zalomilo: predlagano novo besedilo sporazuma bi v omenjenih 70% vključevalo tudi tiste bolnike, ki so trpeli za blagimi simptomi, piše v pismu, ki ga je na vpogled dobil Reuters. Novo besedilo bi odstranilo tudi sklicevanje na podatke o učinkovitosti, ki jih mora potrditi proizvajalec.

“Lekhim prosi za spremembo pogojev, ki določajo učinkovitost,” je za Reuters povedal vir z ministrstva za zdravje, ki ni želel biti imenovan, vendar je z zadevo seznanjen. Pismo je bilo naslovljeno na Zdravstveno naročanje Ukrajine (MPU), državno agencijo, ki obravnava tovrstne pogodbe. “Potrjujemo,” pa je MPU odgovoril na poizvedovanje Reutersa ali je Lekhim res zahteval odlašanje pošiljk cepiv in spremembo pogojev učinkovitosti, češ da so zadevo poslali na ministrstvo za zdravje. Tiskovna služba ministrstva za zdravje na prošnjo za komentar ni nemudoma odgovorila, je pa zato ukrajinski predsednik Volodymyr Zelenskiy v ponedeljek javno podprl uporabo cepiva Sinovac in opozoril na njegovo pozitivno uporabo v Turčiji.

Ukrajinski program cepljenja je v splošnem merilu zelo zaostal za tistimi drugih evropskih držav in se pravzaprav sploh še ni začel.

Iz Srbije medtem sporočajo, da ima cepivo Velo proizvajalca Sinopharm, ki temelji na neaktivnem virusu, po njim znanih podatkih 79% učinkovitost, čeravno zahodni strokovanjaki opozarjajo na manko podatkov o kliničnih raziskavah in nezadostno transparentnost.

Je pa Dragana Milošević, srbska zdravnica, ki sodeluje v izvedbi cepljenja na beograjskem sejmišču, ki velja za osrednjo točko tamkajšnjega cepilnega programa, za AFP povedala, da z Velom brez težav cepijo tudi do 2000 ljudi dnevno. “Do danes nismo zabeležili nikakršnih stranskih učinkov, pravzaprav nismo zabeležili enega samega!”

(mbo)