Slovenija: Fajonova pri Pahorju kritično do vladnega obvladovanja epidemije, odbor DZ za delo odobril parlamentarno razpravo o covidnem dodatku tudi za doslej spregledane zaposlene

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, se je predsednica SD Tanja Fajon danes sestala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. V luči priprav na srečanje vodij parlamentarnih strank sta govorila o aktualnih razmerah v državi, Fajonova pa je izpostavila kritike SD glede vladnega obvladovanja epidemije, kar bi po njeni oceni morala biti osrednja tema srečanja strank.

Na tem sestanku bi se bilo treba pogovoriti tudi o predsedovanju Svetu EU, pri čemer se je Fajonova zavzela za širši družbeni konsenz o prioritetah Slovenije v tem obdobju, predsednika pa je obvestila tudi o sredini vložitvi konstruktivne nezaupnice v DZ. V primeru neuspeha Fajonove meni, da so edina prava pot predčasne volitve, ki bi premešale karte tako lahko povrnile zaupanje med ljudi, še navaja STA.

SD Tanje Fajon pritisk z ulic ponovno seli v parlament.

Kasneje tega dne je odbor DZ za delo v enaki luči za obravnavo na seji DZ z devetimi glasovi za in osmimi proti pripravil dopolnjeni predlog novele petega protikoronskega zakona, ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom iz SD. Ta predvideva dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki tudi za tiste, ki so bili do zdaj spregledani.

Predlagani dodatek je 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Predlog se zavzema za pošteno plačilo in nagrado delavcem, ki pomagajo v času epidemije in jih je dosedanja zakonodaja spregledala, je v imenu predlagateljev dejal poslanec SD Soniboj Knežak, še poroča STA.

SD se zavzema za dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki tudi za tiste, ki so bili do zdaj spregledani.

Vlada predloga sicer ni podprla. Vlada, ki razume in sliši, da so nekatere skupine v času epidemije posebej izpostavljene, je dodatke že zagotovila, je ponovno poudaril državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s