Slovenska tiskovna agencija (STA) je danes objavila tri zanimive novice v zvezi z epidemijo covida-19 v Sloveniji. Najprej je prenesla sporočilo Statističnega urada RS (SURS), ki je objavil, da je decembra lani umrlo 3221 prebivalcev Slovenije, kar je kar 72,4 odstotka več kot decembra 2019. Gre za najvišje število umrlih v zadnjih 20 letih v enem mesecu. V Sloveniji je v letu 2020 po začasnih podatkih sicer umrlo 23.891 prebivalcev. To je 16 odstotkov več kot v letu 2019, še sporoča SURS.

V decembru 2020 so povprečno umrli 104 prebivalci na dan, medtem ko je leto poprej 2019 umrlo povprečno 60 prebivalcev dnevno. Kar 19 dni tistega meseca so našteli, ko je umrlo po 100 ali več prebivalcev na dan. Prvi teden decembra, od 30. novembra do 6. decembra, je umrlo 797 prebivalcev. To je teden z največjim številom umrlih v celotnem letu 2020.

Žal to še ni vse: v decembru 2020 sta se rodila 1402 prebivalca, kar je 5,4 odstotka manj kot decembra 2019. V celotnem letu 2020 pa se je rodilo 18.363 otrok, ker je pet odstotkov manj kot v letu 2019.

Zadnji mesec lanskega leta kot najbolj tragičen vse od leta 1990.

So pa v Sloveniji doslej proti covidu-19 cepili dva odstotka prebivalstva, kar je vzpodbudno in nas uvršča pod sam vrh svetovne lestvice. Po besedah nacionalne koordinatorice programa cepljenja z NIJZ, Marte Grgič Vitek, ob načrtovani novi dobavi cepiva računajo, da bodo do konca februarja cepili pet odstotkov populacije. Ko pride na vrsto za cepljenje kritična infrastruktura, kot prve predlagajo šolnike.

Ta teden so poleg cepiv družb Pfizer in BioNTech ter Moderna začeli razdeljevati tudi cepivo AstraZenece. Zaenkrat velja priporočilo, da za starejše od 80 let uporabljajo mRNK cepiva, torej od Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, za vse ostale pa tudi cepivo AstraZenece. Cepili bodo v skupinah ti. 5-letnega starostnega intervala. Vsem starejšim od 80 let pri cepljenju sledijo starejši od 75 let, pa od 70 let in posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost. Zatem so na vrsti ostali kronični bolniki in za njimi nujne službe, še poroča STA.

Tudi za konec dobra novica: po zadnjem dogovoru skupine strokovnjakov pod vodstvom ministrstva za zdravje bi se vsi s pozitivnim izidom hitrega testa na koronavirusno okužbo ne glede na prisotnost simptomov preverjali s PCR testom. To je na današnji novinarski konferenci slovenski javnosti sporočila Nuška Čakš Jager (NIJZ).

Kmalu manj zmede v zvezi s testiranji na covid-19.

V ta namen že pripravljajo sistem za računalniško vodenje podatkov, na odvzemnih mestih pa naj bi pozitivnim na hitrem testu preko SMS pošiljali nadaljnja navodila za čimprejšnje PCR testiranje. Če se le da, pravijo strokovnjaki, bi test ponovili še tisti ali takoj naslednji dan. Nekateri bodo vendarle morali tudi do osebnega zdravnika, je še povedala Čakš Jagrova.

O podrobnostih postopka bodo javnost še obvestili, si pa želijo sistem uvesti že konec tega tedna, še poroča STA.

(mbo)