Na novinarsko vprašanje je kandidat za bodočega mandatarja odgovoril, da se je v politiko vrnil zaradi konsolidacije stranke DeSUS.

“Kot smo obljubili, smo danes, 10. februarja, vložili konstruktivno nezaupnico. Predvidevam, da bo čim prej prišlo do izredne seje DZ-ja, na kateri bomo lahko tudi opravili razpravo, zakaj je vložena konstruktivna nezaupnica proti aktualni vladi,” je danes pred zbranimi novinarji na tiskovni konferenci po vložitvi povedal predsednik DeSUS-a in kandidat za mandatarja Karl Erjavec.

Gre za drugi poskus vložitve nezaupnice v mesecu dni. Prvi predlog je podpisalo 42 poslancev, a je Erjavec kar sam umaknil soglasje, ker zaradi koronavirusa vsi opozicijski poslanci ne bi mogli sodelovati na tajnem glasovanju.

Pod tokratnim dokumentom je zbranih deset poslanskih podpisov, po dva iz vsake stranke podpisnice. “To pot, tudi če bo prišlo do takšne nezaupnice, soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil, ker se mi zdi, da je nujno potrebno, da na izredni seji opravimo razpravo o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada,” je dejal Erjavec.

Besedilo vloženega predloga nezaupnice je sicer zelo podobno tistemu prejšnje, pa tudi izjave prvakov opozicijskih strank niso bistveno odstopale od že slišanega ob prejšnji predstavitvi, le da so bile tokrat nekoliko krajše. To je z besedami, da “je aktualizirano, kakšnih bistvenih sprememb pa ni, potrdil tudi sam Erjavec.

Utrinek s tiskovne konference KUL ob novi vložitvi nezaupnice.

Erjavec je ponovno opozoril na domnevno nespoštovanje delitve treh vej oblasti, na ogroženo svobodo medijev, na spoštovanje človekovih pravic, vladavino prava in vsa načela, ki Slovenijo delajo ustavno demokracijo, česar da ne spoštuje aktualna vlada pod vodstvom Janeza Janše.

Erjavec je izpostavil še mednarodni pravni položaj Slovenije, ki da je gotovo drugačen, kot je bil pred nastopom aktualne vlade. Tako je znova poudaril, da smo “sodili med države, ki promovirajo človekove pravice, vladavino prava, bili smo med državami jedrne Evrope, tukaj mislim zlasti Nemčijo, Italijo, Avstrijo, ki so tudi naši največji gospodarski partnerji”.

Izpostavil je tudi tretji močan razlog vložitve, to pa je “neučinkovit boj proti epidemiji in izkoriščanje ukrepov za to, da se realizira ozek strankarski program stranke SDS“. Za podrobno debato o vseh vzrokih za nezaupnico, bo sicer po Erjavčevih besedah dovolj časa na izredni seji DZ-ja, ko bo potekala razprava o tem, kam aktualna vlada in premier peljeta državo.

Na sledi povedanega so, kot že omenjeno, bili tudi predsedniki in predsednice ostalih strank koalicije KUL. Kot prvi Marjan Šarec (LMŠ), ki je v svojem, zdaj že dolgo prepoznavnem, stilu dejal, da rezultata ne bo napovedoval, ker da “napovedujejo naj vedeževalci, mi smo svojo nalogo naredili.” Z vložitvijo nezaupnice da so dali priložnost vsem poslankam in poslancem, ki se morda javno bojijo izraziti svoje stališče in bodo posledično svojo voljo lahko izrazili na tajnem glasovanju.

Da je odgovornost v rokah poslank in poslancev, je poudarila tudi predsednica Socialnih demokratov (SD) Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec pa je ponovil, da stanje v Sloveniji v 30 letih še nikoli ni bilo slabše in navrgel še Churchillovo politično priliko o glasovanju in vevericah.

Izjave se niso bistveno razlikovale od že slišanega.

V kratkem, a jedrnatem nastopu, je izjave predsednikov strank KUL-a sklenila Alenka Bratušek, ki je javno zagotovila, da bo stranka SAB prispevala pet glasov, ob tem pa nagovorila tudi preostale poslance, češ da naj razmislijo, zakaj so jih Slovenke in Slovenci poslali v državni zbor,

Novo vložitev konstruktivne nezaupnice so sicer spremljale peripetije o spremembi poslovnika, ki bi ob naravni nesreči ali izrednih okoliščinah – torej tudi v času epidemije – poslancem omogočile tajno glasovanje na daljavo, zanjo pa bi bilo potrebno zbrati dvotretjinsko podporo.

O konstruktivni nezaupnici se namreč glasuje tajno, iz epidemioloških razlogov pa morda ne bi mogli sodelovati vsi poslanci. Po predlogu sprememb poslovnika bi sicer poslanca, ki bi tajno glasoval zunaj sedeža DZ-ja, obiskala mobilna volilna komisija, mu izročila glasovnico skupaj s pisemsko ovojnico, ki bi jo nato odnesla v DZ.

Vse skupaj je sinoči ustavila parlamentarna komisija za poslovnik, na kateri je predlog podprlo sedem članov iz vrst strank LMŠ, SD, Levica, SAB, DeSUS in SMC, štirje iz SDS-a in NSi-ja pa so bili proti, kar pomeni, da bo tajno glasovanje tudi v prihodnje le v parlamentu.

(mbo)