Večina svetovnih medijev, med njimi tudi Slovenska tiskovna agencija (STA), v zadnjih 48 urah poroča, da je Ukrajina prepovedala uporabo cepiv proti covidu-19, “proizvedenih v sovražnici številka ena Rusiji“.

Za prepoved so se v Kijevu odločili kljub dejstvu, da v to nekdanjo sovjetsko republiko in eno najrevnejših evropskih držav ni prispel še niti en sam odmerek kateregakoli drugega cepiva proti covidu-19.

Odločitev, ki prepoveduje registracijo cepiv iz agresorskih držav, je ukrajinska vlada včeraj objavila na svoji spletni strani. Oznaka agresorska država se zadnja leta – odkar si je Moskva leta 2014 priključila polotok Krim in je izbruhnila vojna na vzhodu države – v Ukrajini uporablja za Rusijo.

Prozahodne ukrajinske oblasti rusko cepivo Sputnik V razumejo kot nevarno geopolitično orožje svoje največje sovražnice, čeravno omenjeno cepivo povsod po svetu žanje priznanja in velja za zmagovalno v tihi vojni proizvajalcev cepiv. V separatističnih regijah Doneck in Lugansk, ki sta pod nadzorom prokremeljskih sil, medtem prebivalce z njim že cepijo.

Ukrajina ima tudi sicer težave z dobavo in registracijo cepiv; nazadnje se ji je zalomilo pri nabavi cepiv s Kitajske, ki je močna in tradicionalna zaveznica Rusije.

Več o tem sicer lahko preberete na sledeči povezavi: https://mariborskiodmev.com/2021/02/09/sinovac-ze-drugi-kitajski-proizvajalec-ki-s-cepivom-prodira-v-evropo-a-se-mu-je-v-ukrajini-tudi-ze-zalomilo/

Tanzanija pa cepljenje prebivalstva zavrača: oblasti v Dar es Salaamu novega koronavirusa in z njim povezanih bolezni enostavno ne priznavajo.

Namesto tega vlada 56-im milijonom državljanov priporoča, da se proti “akutni pljučnici” borijo z zeliščnimi pripravki, parnimi kopelmi in napitki iz ingverja in čebule.

Vsake toliko časa se v medijih pojavi novica, da so oblasti te ali one države “malce” manipulirale z uradnim številom mrtvih in okuženih s covid-19. A si do sedaj vendarle še nihče ni privoščil tega, kar si je Tanzanija. Poleg zanikanja kakršnega koli primera okužbe je ta država v vzhodni Afriki zdaj zavrnila še cepljenje, pišejo danes svetovni mediji.

Spomnimo: potrebo po cepivu je slednjič izrazila celo notorična Severna Koreja, ki je seveda hkrati poročala o nič okuženih. Podobno je s Turkmenistanom, ki je uradno še ena država brez korone, vendarle pa nameravajo oblasti že kmalu pričeti s kampanjo cepljenja z ruskim Sputnikom V.

A tanzanijski predsednik John Magufuli noče niti slišati o cepivu. “Če je beli človek izumil cepljenje, bi do zdaj že zdavnaj moral najti cepivo proti aidsu, raku in tuberkulozi,” je odločno sporočil Magufuli, ki je Tanzanijo sicer že junija lani razglasil za “corona-free” državo.

Cepivo proti tuberkulozi sicer v tej državi priznavajo in je občasno tudi na voljo, s cepljenjem pa tam preprečujejo tudi rak materničnega vratu, ki ga povzroča humani virus papiloma (HPV).

(foto: Denis Ngai on Pexels.com)

“V resnici državljani Združene republike Tanzanije umirajo,” po drugi strani poroča afriški tednik Continent. V prenatrpanih bolnišnicah tako bolnike, priključene na kisik, uradno zabeležijo kot primere “akutne pljučnice”.

Zavrnitev uvedbe sistemov cepljenja in testiranja ter spremljanje okuženih in mrtvih bi lahko postalo nevarno tudi za sosednje države, ker za virus politično-administrativne meje pač ne obstajajo. Na koncu bi lahko vse skupaj postalo nevarno tudi za preostali svet.

Zato so zdravniki državljane o nevarnostih okužbe začeli obveščati samoiniciativno, na družbenih omrežjih pa so se začeli širiti anonimni videoposnetki pokopov mrtvih pod okriljem noči. Skoraj nihče pa ne želi govoriti o problemu javno, predvsem zaradi strahu pred vladnimi povračilnimi ukrepi.

Čeprav obstoj virusa uradno zanika, pa vlada občasno vendarle daje vtis, da se zaveda tveganja njegove prisotnosti. Tako je januarja- potem ko je Danska sporočila, da sta njena državljana, ki sta obiskala Tanzanijo, pozitivna na izjemno kužen južnoafriški sev virusa- Magufuli povsem v svojem stilu dejal, da “so za uvoz nove čudne korone” krivi državljani Tanzanije, ki potujejo v tujino.

(mbo)