Generalna policijska uprava (GPU) je danes sporočila, da so v okviru preiskave, ki se je začela leta 2019, slovenski in madžarski preiskovalci preprečili prodajo neprecenljivih verskih knjig. Po dolgotrajni kriminalistični preiskavi so tako že avgusta lani v Ljubljani prijeli pet osumljencev, domačih in tujih državljanov, zasežene predmete pa je slovenska policija predala Madžarski.

Tamkajšnji strokovnjaki so jih do danes proučili in ugotovili, da gre za ponaredke, ki pa jih deloma sestavljajo tudi strani iz pristnih, več kot tisoč let starih verskih knjig.

Poleti 2019 so madžarski varnostni organi z Oddelka za transnacionalni kriminal Nacionalnega urada za preiskovanje Pécs (RRSPS NBI) prejeli informacijo, da storilec skupaj s sostorilci išče kupce za starodavne knjige (kodekse), domnevno stare več sto let, ki jih imajo v posesti.

Med preiskavo so madžarski varnostni organi odkrili, da so med domnevnimi storilci tako madžarski kot tuji državljani, predmet prodaje pa so bili trije usnjeni rokopisi z verskimi motivi, ki naj bi izvirali z območja Bližnjega Vzhoda, pri čemer so storilci upali na dobiček v višini tri milijone evrov, še pišejo na uradni spletni strani slovenske policije.

No, imenovani tuji državljani so bili pravzaprav slovenski, zato so storilci prav v Ljubljani organizirali sestanek s tujim kupcem v upanju, da bodo prodali verske predmete. Prav to je bil poglavitni razlog, da so madžarski policisti stopili v stik s slovensko policijo, ki je na podlagi evropskega preiskovalnega naloga pridobila odredbo za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so se nanašali na kaznivo dejanje prikrivanja.

S prikritimi oblikami dela, ki so jih pripadniki slovenske policije izvajali na območju Slovenije, so bili identificirani vsi osumljenci, ki so se predhodno dogovorili za sestanek v Ljubljani, kjer bi starodavne kodekse pregledali strokovnjaki in se dogovorili za prodajo.

Zaseženi delno ponarejeni verski spisi. (vir: Policija.si)

V zaključni akciji, ki je potekala lani avgusta v Ljubljani in v kateri je sodelovalo več različnih enot slovenske policije, je bilo prijetih pet osumljencev (dva madžarska, dva slovenska in en hrvaški državljan), zasežene pa so bile tri že omenjene starodavne verske knjige, po nestrokovni oceni vredni okoli tri milijone evrov.

Preiskovalci so z osumljenimi opravili razgovore zaradi utemeljenega suma posesti ukradenih predmetov. Istočasno so madžarski preiskovalci opravili hišni preiskavi pri udeleženih madžarskih storilcih, ki sta bila prijeta v Sloveniji, ter zaslišali še enega madžarskega državljana. Po opravljenih aktivnostih so slovenski preiskovalci zadevo predali pristojnemu državnemu tožilstvu, ki je 10. septembra 2020 zasežene predmete predal pristojnim madžarskim organom.

Od prijetja osumljencev naprej je potekal strokovni pregled zaseženih predmetov, pristojni madžarski organi pa so v ta namen odredile sodnega izvedenca. Strokovnjaki so na podlagi pregleda knjig ugotovili, da so zaseženi predmeti ponarejeni, vendarle pa dajejo videz originalnih verskih knjig.

Zasežene knjige so bile narejene oziroma sestavljene z uporabo delno pristnega gradiva, po vsej verjetnosti z uporabo posameznih strani iz pristnih knjig, vse pa z namenom zavajanja morebitnih kupcev. Preiskava je pokazala, da nekatere strani zagotovo izvirajo iz 7. stoletja, drugi deli pa iz obdobja med 12. in 16. stoletjem.

Pristni deli knjig se, v skladu z madžarsko zakonodajo in mednarodnimi konvencijami, štejejo za zaščitene kulturne dobrine in so po mnenju sodnega izvedenca edinstveni, prav tako je pomembna njihova materialna vrednost, hkrati pa gre za neprecenljive predmete kulturne dediščine. Zato na Madžarskem še vedno potekajo preiskave in nadaljnji strokovni pregledi, z namenom ugotavljanja izvora zaseženih artefaktov, še sporočajo z GUP .

(mbo)