Kot navajajo avstrijski mediji, se na mejah avstrijske zvezne dežele Tirolske danes nahajata policija in vojska. Zdi se, da je Avstrija tako dokaj učinkovito reagirala na godrnjanje Nemčije, natančneje Bavarske. Približno 1200 policistov in vojakov je na mejo razporejenih v sklopu nadzorovanja upoštevanja omejitve potovanj; te naj bi preprečile širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa na preostalo državo in bližnje sosede.

Spomnimo: glavni tajnik, kar se tiče zvezne vlade precej vplivne in na Bavarskem vladajoče Krščansko-socialne unije (CSU), Markus Blume, je že v začetku tedna sporočil, da ta nemška zvezna dežela zahteva uvedbo ukrepov, ki bi učinkovito preprečili možnost izbruha “posebej nevarnega tretjega vala pandemije z mutiranim koronavirusom” tudi pri njih.

(foto: Nandhu Kumar on Pexels.com )

Blume si je prizadeval za popolno zaprtje meja, je takrat poročal BR24. Avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer je hkrati miril napetosti in poudaril, da bodo rigorozne mejne kontrole predstavljale zadosten branik za zajezitev vala okužb, ki z novimi soji postajajo vse nevarnejše. Obljubljeno je zdaj tudi udejanil.

Še več; kdor želi zapustiti deželo, mora predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus. Oblasti so v ta namen vzpostavile 44 nadzornih točk na cestah, letališčih in železnicah. Večjih neprijetnosti ni; pri izhodih so zavrnili le manjše število ljudi, ki niso imeli potrdila, je medijem sporočila tiskovna predstavnica policije v Innsbrucku.

V zvezi s tem tiskovne agencije sporočajo, da so na Tirolskem potrdili že več kot 400 primerov južnoafriške različice koronavirusa. Gre za največje žarišče te različice v Evropski uniji, opozarja avstrijska vlada.

(mbo)