Pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) so sredi tedna napovedali, da k nam prihaja izrazita ohladitev. Potem, ko je bilo vreme še nekaj dni pred tem malodane pomladno, s temperaturami, ki so se gibale med 15 in 17°C, na soncu pa tudi višje, se nam zdaj obeta popolno nasprotje tega. Zaključili bomo torej z obdobjem nadpovprečno toplega in vlažnega vremena.

Vetrovno bo. In mrzlo.

Že včeraj se je začel izrazit vremenski preobrat. Danes nas je dosegla polarna, ob koncu tedna pa nas bo preplavila celo arktična zračna masa. Ta ni znana samo po mrzlem vremenu, ampak tudi po nizki vlažnosti zraka. Kljub vlagi v tleh, pišejo v svoji spletni objavi pri ARSO, naslednji dnevi ne bodo megleni, prav nasprotno precej sončni. Jutri bo vetrovno in mrzlo, kar bo samo še povečalo občutek mraza. V soboto bodo na Primorskem sunki burje ponekod dosegali hitrosti med 100 in 120 km/h.

Ob suhi in sveži snežni odeji bi bile temperature tudi za 10 °C nižje kot bodo sicer. Po nižinah bo jutranja temperatura okoli -10 °C, bistveno hladneje pa bo v mraziščih s snežno odejo. Najhladnejša zračna masa nas bo dosegla v soboto, ko bo okoli -16 °C, potem pa se bo postopno otoplilo. Po nižinah bo nastal temperaturni obrat.

Veter bo le še povečal občutek mraza.

Pri ARSO so ob tej priliki obrazložili tudi zračno maso ter razliko med polarno in arktično zračno maso. Prva je tako obsežen volumen zraka z značilno temperaturo in količino vodne pare. Plast zraka, ki se zadržuje nad določenim delom Zemljinega površja prevzame njegove značilnosti. V splošnem se zrak nad morsko površino navlaži, nad suhimi predeli kopnega pa osuši.

V zimskem času se zračna masa zlasti nad severno Evrazijo, severnim delom Severne Amerike in nad zaledenelim Arktičnim oceanom močno ohladi. Slovenija je po drugi strani precej oddaljena od izvorov zračnih mas, zato se na poti do naših krajev zračna masa vsaj nekoliko preoblikuje in do nas večinoma pride njena omiljena različica.

Zračne mase in njihovo gibanje. ( vir: ARSO)

Stik zračnih mas posledično označuje vremenska fronta. Za primer: ob prehodu tople fronte se praviloma sprva pri tleh še zadržuje hladna polarna zračna masa, medtem ko nas više preplavi toplejša zračna masa iznad Sredozemlja ali Atlantika, so še pojasnili pri ARSO.

(mbo)