Veliki Tohokski potres na istem območju se je zgodil pred skoraj 10-imi leti: 11. marca 2011

Svetovne tiskovna agencije poročajo, da je ob 15 uri in 15 minut po srednjeevropskem času območje Tokia in Fukušime prizadel močan potres z magnitudo kar 7,1 po Richterju. Epicenter potresa, ki je po japonski merilni lestvici dosegel 6. od 7. stopenj, se je sicer nahajal v morju pred vzhodno japonsko obalo.

Do potresa ob obali japonske prefekture Fukušima je prišlo le nekaj tednov pred obletnico jedrske katastrofe leta 2011, ki je bila posledica že omenjenega rušilnega potresa v začetku marca 2011.

Takratni potres je bil tako močan, da je cunami dosegel povprečno višino skorajda neverjetnih 15 metrov. Potres z navorno magnitudo 9, še pravi znanost, je med petimi največjimi potresi na svetu po letu 1900, učinki potresa pa so dosegli najvišjo sedmo stopnjo po potresni lestvici Japonske meteorološke agencije.

Spomin na katastrofalni potres pred skoraj natanko desetimi leti je še kako živ. (foto: Wikipedia)

Ob potresu je umrlo 15.842 ljudi, 5890 je bilo poškodovanih in 3485 pogrešanih. Večino žrtev je zahteval cunami, katerega pljusk ob obalo je dosegel največjo višino 40,5 metra. Ocenjeno je, da je bila to najdražja naravna nesreča v zgodovini človeštva. Pretrg ob potresu je bil okoli 500 kilometrov dolg in 200 kilometrov širok, narivanje pa je znašalo 5 do 8 metrov, za kolikor se je tudi dvignilo morsko
dno, kar je povzročilo cunami.

Ocen škode tokratnega potresa, ki je močno stresal mesta na vzhodni obali in povzročil strah pred cunamijem, še ni. Več seizmoloških agencij je potres, ki je prizadel vzhodno od največjega japonskega otoka Honshu, postavilo na 7,0 ali več, kar ga uvršča med potrese, ki lahko premikajo ljudi in predmete, uničijo zgradbe in povzročijo razpoke tal.

Potres je povzročil strah pred morebitnim cunamijem, vendar je bila grožnja kmalu preklicana. Angleško govoreči Japonci na družabnih spletnih omrežjih izražajo šok ob potresu, ki so ga nekateri opisali kot veliko bolj silovitega od vseh prejšnjih.

(mbo)