Japonski vladni kabinet si je zadal nalogo nadvse skrbne obravnave številnih javnih pomislekov glede povečanja socialne izolacije prebivalstva, kar mnogi povezuejo z naraščajočim številom samomorov, poroča Russia Today (RT).

Premier Yoshihide Suga je tako sinoči napovedal, da bo Tetsushi Sakamoto, minister za regionalni razvoj, v bodoče nadzoroval prizadevanja za reševanje vprašanja osamljenosti in izolacije. Sakamoto že dela na ti. regionalni revitalizaciji Japonske, v sklopu katere družba stremi k zaustavitvi upadajoče rodnosti v državi.

“Ženske zaradi izolacije trpijo bolj kot moški, število samomorov pa nenehno narašča. Upam, da boste prepoznali težave in ukrepe spodbujali celovito,” je Suga dejal Sakamotu na srečanju, na katerem je orisal ministrove nove dolžnosti.

Japonska se spreminja v deželo zahajajočega sonca.
( foto: Tomu00e1u0161 Malu00edk on Pexels.com )

Sakamoto je ob tem za medije povedal, da bo položaj izkoristil za “preprečevanje socialne osamljenosti in izolacije ter za zaščito vezi med ljudmi”. Opozoril je, da je pandemija “zmanjšala možnosti medsebojnega stika”, kar je povzročilo resen družbeni problem.

Minister se bo pri svojih prizadevanjih usklajeval z različnimi socialnimi ustanovami, ki se ukvarjajo z vprašanji preprečevanja samomorov, oskrbe starejših in otroške revščine, z namenom oblikovati celovito strategijo za reševanje težav. Ob koncu tega meseca je tako predviden forum, na katerem bodo strokovnjake seznanili, kakšne ukrepe je v smislu pomoč tistim, ki trpijo zaradi samote in osamljenosti, še moč sprejeti.

Število samomorov na Japonskem se je v zadnjem desetletju sicer zmanjšalo, a lani znova močno povečalo. Po predhodnih podatkih ministrstva za zdravje je leta 2020 zaradi samomora umrlo 20.919 ljudi, kar je za 3,7 odstotka več kot leto prej. Japonska je v istem obdobju zabeležila 3.459 smrtnih primerov zaradi koronavirusa.

Japonska ni prva država, ki imenuje ministra za reševanje vprašanj, povezanih z osamljenostjo in samoto. V odgovor na poročilo, v katerem je bilo ugotovljeno, da zaradi tega trpijo tudi milijoni Britancev, je britanska vlada leta 2018 razširila pristojnosti ministra za šport in civilno družbo in položaj formalno spremenila v ministra za šport, civilno družbo in osamljenost.

(mbo)