Po pisanju zagrebškega Jutarnjega lista, naj bi Rusija Hrvaški ponudila svoje cepivo Sputnik V ( “Sputnjik Vi”), ki bi ga lahko ob potrjenem dogovoru dostavila že v roku dveh tednov. To je ob gostovanju na televiziji N1 povedal tiskovni predstavnik veleposlaništva Ruske federacije na Hrvaškem Matvey Sidorov.

O podrobnostih sestanka hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in ruskega veleposlanika Andreja Nesterenka, ki velja za Putinovega zaupnika, Sidorov- v skladu z dogovorom s hrvaško vlado, ki jih želi sama sporočiti javnosti- ni želel govoriti. “Sputnik V je bil primarna tema ruski veleposlanik je hrvaškemu predsedniku prenesel dobre namene. Pogovarjali smo se tako o možnostih kot podrobnostih,” je dodal.

Ob tem se je oprl na primer države-članice Evropske unije, ki že uporablja cepivo Sputnik V. Gre seveda za Madžarsko. “Sporazum je bil sklenjen 22. januarja letos in že 1. februarja je cepivo prispelo na Madžarsko,” je še povedal Sidorov.

Ruska cepiva na globalni ravni dosegajo boljše rezultate kot zahodna.

Na Hrvaškem se medtem sprašujejo, koliko cepiv bi lahko dobavila Rusija?
“Vprašanje količine cepiva je kompleksno, predvsem logistično vprašanje,” pravi Sidorov in navaja, da gre za zadevo, ki bi jo lahko rešili odgovorni v javni upravi. “Palestina je cepivo prejela v treh tednih, vendar preko Izraela. Okviren čas dostave je približno dva tedna, gre pa za vprašanje dogovora med ruskim proizvajalcem in ustreznim organom Republike Hrvaške in v skladu z vašim nacionalnim načrtom cepljenja, “je še dejal Sidorov.

Postavlja se vprašanje, kje je v tej zgodbi Slovenija, kjer cepljenje – če odmislimo težave na ravni EU- sicer poteka po načrtih in brez posebnih zapletov.

Ponovil je, da so vselej pripravljeni pomagati. “Cepiva ne bomo uporabili kot geopolitični adut. Čim prej želimo cepiti ves svet. Kot zelo verjeten se nam zdi tudi dogovor o proizvodnji ruskih cepiv v drugih državah,” poudarja Sidorov.

V zvezi s tem velja omeniti, da se je na Hrvaškem v bližnji preteklosti že omenjalo, da bi rusko cepivo lahko proizvajali v obratih koprivniške kemične industrije Belupo. Sidorov je posebej poudaril, da Rusija nikomur ne postavlja nikakršnih pogojev za uvoz cepiva in meni, da takšnih pogojev tudi v prihodnje ne bo.

Na vprašanje dinamike cepljenja v sami Rusiji je Sidorov dejal, da je bilo prejšnji teden v Rusiji cepljenih 2,5 milijona državljanov, zdaj pa se število približuje 3 milijonom. “Množično brezplačno cepljenje se je začelo 18. januarja, v Moskvi in ​​drugih večjih mestih pa je več mobilnih cepilnih centrov. “Vsak državljan Rusije ali tuji državljan, ki ostane v Rusiji, se lahko cepi,” pojasnjuje.

Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu, zanimivo, cepljenih še ni. “Pot v Rusijo bi trajala vsaj tri tedne. Zato čakamo na Sputnik V na Hrvaškem. Na ozemlju Republike Hrvaške se ne moremo cepiti brez ustreznih dovoljenj državnih organov,” je v zvezi s tem dejal Sidorov.

Velikonočni prazniki, s tem pa tudi otvoritev turistične sezone, so vsak dan bliže. Na Hrvaškem se mudi.

Varnost ruskega cepiva seveda ni več vprašljiva; spomnil je na študijo v priznani medicinski reviji The Lancet, ki je poročala, da je bila učinkovitost cepiva Sputnik V kar 92 odstotna. “Zdi se nam dokaj učinkovito oziroma na ravni katerega koli drugega cepiva na svetu. S tem cepivom se počutimo varne in zaščitene,” je dodal. Ob tem velja omeniti, da tudi drugo rusko cepivo, “EpiVacCorona”, dosega zavidljive rezulate, saj naj bi po prvih raziskavah nudilo celo 100% zaščito.

Na vprašanje, kako to, da rusko cepivo še ni odobreno v Evropski uniji, je Sidorov odgovoril, da na to vprašanje v bistvu ne more odgovoriti. “Lahko rečem le, da smo poslali prošnjo Evropski agenciji za zdravila in zdaj čakamo na uradni odgovor. Pravzaprav ne vem, zakaj se v tej smeri nič ne premika.”

Ob koncu pogovora je Sidorov še enkrat poudaril, da bo količina dostavljenih odmerkov cepiva v celoti odvisna od zamisli in načrta ustreznih organov na Hrvaškem. “Kakor se dogovorimo, tako tudi bo. Ne vidim smisla omejitve pri številu odmerkov. Ne vidim ovir za dostavo velike količine odmerkov,” je zaključil in še enkrat opozoril, da bo količina odvisna od uradnih zahtev Hrvaške. “Vedno smo pripravljeni na dialog. Naše veleposlaništvo je pripravljeno dogovor realizirati v najkrajšem možnem času in cepiva tudi dostaviti, «je zaključil.

(mbo)