Vlada Janeza Janše je v Državnem zboru (DZ) uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Karlu Erjavcu, predsedniku DeSUS-a in premierskemu kandidatu v koalicijo KUL združene opozicije na tajnem glasovanju ni uspelo zbrati dovolj glasov. Podprlo ga je le 40 poslancev, kar je sicer eden več od pred glasovanjem pričakovanega števila, sedem pa jih je glasovalo proti.

Poslanci so tako prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih. Kar seveda pomeni, da preostalih poslanci sploh niso prevzeli. Konstruktivno nezaupnico je sicer predlagalo enajst poslancev LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SAB, spremljalo pa jo je precej nejasnosti in neodločnosti, saj bi o njej morali glasovati že januarja, a je takrat Erjavec svoje soglasje umaknil.

Slovenski parlament, Ljubljana.

Celodnevna razprava je postregla predvsem z različnimi ocenami dela vlade, manjkalo pa ni niti komičnih vložkov, prerekanj in vsakršnih prispodob. Medtem ko je bilo iz vrst predlagateljev nezaupnice slišati kritike predvsem na račun obvladovanja epidemije covida-19, števila žrtev v povezavi s slednjo, orbanizacije slovenskega javnega (medijskega) prostora in naraščajoče nezadovoljstvo javnosti v zvezi z vladno nedoslednostjo pri številnih ukrepih, so v koalicijskih vrstah prepričani, da vlada dela dobro.

V svojih govorih so poslanci vladajoče koalicije poudarjali vladno učinkovitost glede na nepričakovane razsežnosti svetovne korona-krize, še posebej pa glede na stanje, ki so ga od prejšnje vlade nasledili v prenekaterem sektorju, pri čemer so največkrat navajali pomanjkanje zaščitne opreme in strahopetnost svojih predhodnikov pri spopadanju s tistim, kar jim slednji najbolj oporekajo: z epidemijo covid-19.

Glasovanje o konstruktivni nezaupnici je spremljal manjši protest na Trgu republike, ki so ga pripravile organizacije civilne družbe, ki so nazorsko blizu opoziciji. Na potek razprave in glasovanje v DZ protest ni vplival, saj ni bil nasilen.

(mbo)