Kar petinsedemdeset let po prenehanju bojev bi Rusija in Japonska končno lahko uradno končali drugo svetovno vojno. Tokio je, nedavni zavrnitvi Moskve navkljub, izrazil upanje, da se bodo pogovori o usodi spornega pacifiškega arhipelaga kmalu nadaljevali.

Glavni tajnik kabineta japonske vlade Katsunobo Kato je na današnjem srečanju z novinarji povedal, da so ponovno aktualizirali predlog, da bi državi končno zakopali bojno sekiro v desetletja starem teritorialnem sporu zaradi Kurilskih otokov. “Mislim, da bo vlada še naprej odločena, pogajati se v skladu z našim glavnim ciljem rešitve vprašanja: sklenitvijo mirovne pogodbe,” je ob tem dejal.

Prav vprašanje suverenosti nad štirimi otoki, ki se nahajajo med najsevernejšo japonsko provinco Hokaido in ruskim polotokom Kamčatko, je bilo tisto, ki je ves čas oviralo podpis dokumenta, ki bi formalno končal sovražnosti druge svetovne vojne.

Moskva trdi, da je bilo ozemlje obljubljeno Sovjetski zvezi v zameno za njeno vlogo pri premagovanju cesarske Japonske. Zavezniške sile so celo zagotovile ladje in strojno opremo za lažjo invazijo, vse od takrat pa jih upravljajo kot del Rusije. Japonska nasprotno ne odstopa od trditev, da štirje najjužnejši otoki arhipelaga, ki skupaj šteje 56 otokov, dejansko nikoli niso bili vključeni med pogoje dogovora zavezniških sil.

Ob lanski spremembi ustave je Rusija vanjo vključila določbo o prepovedi predaje ozemlja tujim državam. Septembra je nato nekdanji predsednik Dmitrij Medvedev dejal, da bodo novi ukrepi Kurilom prepovedali spremembo statusa. Kato je mnenja, da se lahko pogajanja kljub tem reformam nadaljujejo, vendar v tem trenutku še ni jasno ali bi tokijski diplomati potrdili kakršen koli dogovor, ki ne bi vključeval vrnitve otokov.

Kurilsko otočje je skozi zgodovino območje nenehnega spora med Japonsko in Rusijo. (vir: Wikipedia)

V začetku letošnjega leta pa je novi japonski premier Yoshihide Suga namignil, da bi lahko njegova država v okviru prizadevanj za normalizacijo odnosov s sosedo dokončno potegnila črto pod spor . “Le-ta se ne sme prenašati na prihodnje generacije,” je povedal, pritrdil pa mi je tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je poudaril svoje upanje, da bodo pogovori z “našimi japonskimi prijatelji” privedli do trajne rešitve.

Decembra je sapporski časopis Hokkaido Shimbun presenečeno poročal, da ameriška vlada – ki je v zadnjem obdobju začela vztrajati, da otoki upravičeno pripadajo Tokiu- prebivalce spornega arhipelaga šteje za Japonce. Navkljub odklonilni drži lokalnega prebivalstva- vključno z mnogimi etničnimi Rusi, pa tudi ljudmi ukrajinskega, beloruskega in tatarskega porekla ter domorodnim prebivalstvom Ainu- ameriško zunanje ministrstvo (in za namene bodočega priseljevanja) vztraja, da so japonski državljani.

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je v takratni izjavi na provokacijo Washingtona odgovorilo s protivprašanjem “ali potrebujete več dokazov, da so ZDA revizionistična sila?” Tiskovni predstavnik je dodal, da so bili leta 1945 Kurilski otoki premeščeni pod Sovjetsko zvezo, “danes pa si State Department na račun druge svetovne vojne prizadeva zgolj spodbujati teritorialni revanšizem. “

Sočasno je Moskva kljub ohranjanju svojih zahtev glede arhipelaga podprla nekatere kompromisne ukrepe, ki japonskim državljanom- tudi tistim otoškega porekla- omogočajo, da Kurile obiščejo brez vizumov. Japonski ribiški floti je v ruskih vodah okoli otočja dovoljen tudi ribolov. Vsekakor premik, saj je bila oblast nad otoki v ne tako oddaljeni preteklosti nenehno povod za konflikte. V enem takih je bil leta 2006 ustreljen japonski ribič, kar predstavlja prvo smrtno žrtev med sprtima stranema v zadnjih 50 letih.

(mbo)