Znameniti milijarder, filantrop, tehnolog in evangelist podnebnih sprememb Bill Gates, znan tudi po svojih izzivalnih in protislovnih izjavah, je nedavno gostoval v oddaji CNBC “Squawk Box”, v kateri je voditelju Andrewu Rossu Sorkinu razkril nekaj zanimivih pogledov na svetovno prihodnost.

Vsekakor izstopajoča je Gatesova trditev, da se vrača obdobje jedrske energije. “Ta enostavno mora premagati lastno negativno reputacijo, ki jo je pridobila v povezavi z atomsko bombo in radioaktivnimi katastrofami,” je dejal, saj gre po njegovem mnenju za nujen, truda vreden in premagljiv izziv.

Gates se je za jedrsko energijo- ki jo v Evropi, predvsem Nemčiji, opuščajo- zavzel, ker potrebe po ekološko neoporečno pridobljeni energiji presegajo proizvodne zmogljivosti, obratovanje jedrskih elektrarn pa po drugi strani ne povzroča emisij toplogrednih plinov. “Inovacije v jedrski tehnologiji zato omogočajo varnejšo in dostopnejšo jedrsko energijo, kar jo dela privlačnejšo za države po vsem svetu,” še pravi.

Jedrska energija sicer že dolgo “slovi” kot nevarna; izumljena je bila zaradi pospešene pridobitve atomske bombe, v zadnjih desetletjih pa je prišlo do kar nekaj katastrof svetovnih razsežnosti: Černobil leta 1986 v Ukrajini in Fukušima po potresu leta 2011 na Japonskem sta vsekakor najbolj odmevni.

Tudi JEK v slovensko-hrvaški lasti je zgrajena na potresno občutljivem področju.

Vendar Gates opozarja, da je nesrečam sicer upravičeno posvečena velika medijska pozornost, a njihova redkost kaže na relativno varnost jedrske energije skozi daljše časovno obdobje. “Jedrska energija je dejansko varnejša od katerega koli drugega vira proizvodnje električne energije,” je dejal Sorkinu. “Premogovnice, delci premoga, plinovodi zemeljskega plina uhajajo na vse strani, število smrtnih primerov na enoto moči pri teh pristopih pa je veliko večje,” je še povedal Gates, na kar se sklicuje tudi v svoji novi knjigi “Kako se izogniti podnebni katastrofi”, ki je bila najbrž tudi povod za intervju.

“Priča smo ustvarjanju ti. nove generacije jedrske energije, ki rešuje vprašanje ekonomičnosti, kar je vseskozi velika, velika težava,” je še dejal, pri čemer je opozoril, da je gradnja elektrarn zelo draga, hkrati pa “revolucionira varnost.” Inovacije, ki jih omenja Gates, vključujejo uporabo tekočega natrija namesto vode za hlajenje reaktorja pod nižjim tlakom, s čimer se lahko izognemo taljenju sredice, jedrske elektrarne pa so posledično manjše in zato enostavnejše za gradnjo.

“Ko rešujemo te inženirske probleme, posledično nižamo stroške, zato upam, da bodo ljudje za vprašanje ovrednotenja varnosti naslednje generacije jedrskih elektrarn bolj dovzetni.” Gates je sicer vlagatelj in ustanovitelj podjetja TerraPower, enega vodilnih ti. novih jedrskih podjetij. “Potencial jedrske energije kot dela širokega portfelja z nizko vsebnostjo ogljika postaja jasnejši tistim vladam, ki želijo ukrepati v zvezi s podnebnimi spremembami,” pa pravi Jonathan Cobb iz Svetovnega jedrskega združenja, neprofitne organizacija deležnikov v industriji.

Združeni arabski emirati gledajo dlje v prihodnost; naprej od (lastne) zgodovine fosilnih goriv in so pravkar zagnali prvega od štirih jedrskih reaktorjev, ki bodo do sredine tega desetletja državi dobavili kar 25% električne energije, Turčija in Bangladeš pa gradita svoja prva jedrska reaktorja,” pravi Cobb. “Tudi druge države, kot sta Poljska in Egipt, nameravajo v bližnji prihodnosti zgraditi svoje prve jedrske elektrarne,” pravi.

Tudi politično, uradno mnenje ZDA glede jedrske energije se spreminja

V Združenih državah Amerike, kjer približno petina celotne letne proizvodnje električne energije odpade na jedrske elektrarne, podjetje Southern Nuclear že gradi novo jedrsko elektrarno v elektrarni Vogtle v Waynesborou v državi Georgia. Po poročanju urada za jedrsko energijo pri ameriškem zveznem ministrstvu za energijo bodo novi reaktorji, zagnali naj bi jih letos ali naslednje leto, “najbolj napredni na svetu”.

Večni problem: kako ustrezno shraniti večje količine energije?(foto: Mohamed Abdelghaffar on Pexels.com)

Inovacije na področju jedrske energije so bile sicer del zaveze predsednika ZDA Joeja Bidena pri spopadanju s podnebnimi spremembami. V zadnjih štirih letih se je dvostranska politična podpora jedrski energiji povečala, pravi John Kotek, podpredsednik oddelka za razvoj politik in javne zadeve na washingtonskem Inštitutu za jedrsko energijo in nekdanji vodja Urada za jedrsko energijo na Ministrstva za energijo za časa administracije Baracka Obame.

“Kongres je sprejel več zakonov o jedrski energiji in v tem času povečal financiranje raziskav jedrske energije za več kot 50%”, pravi. “Tudi več zveznih držav, ki jih vodijo tako demokratični kot republiški guvernerji, je uvedlo ukrepe za ohranitev obratovanja obstoječih jedrskih elektrarn, saj cenijo tako elektriko brez ogljika kot tisoče dobro plačanih delovnih mest, ki jih te elektrarne zagotavljajo.”

Čistost jedrske energije v odnosu na tisto iz obnovljivih virov, kot sta sončna in vetrna energija

“Predlagana tehnologija odvrača pozornost od obstoječih- poceni, varnejših in hitrejših- rešitev, ki so danes že na voljo,” pa namenom nasprotuje Mark Jacobson, profesor civilnega in okoljskega inženirstva na univerzi Stanford in višji sodelavec na Stanford Woods inštitutu za okolje.

“Ker moramo do leta 2030 rešiti 80% težav s podnebjem in onesnaženjem, 100% v idealnem primeru pa do leta 2035, je uvajanje novih jedrskih reaktorjev z vidika varstva okolja povsem nesmiselno. Samo med prvim načrtovalnim in prvim obratovalnim dnem mine povprečno 15 let, zato je slednje tudi popolnoma neuporabno,” še pravi Jacobson.

“Nešteto tveganj, ki jih predstavlja proces pridobivanja jedrske energije, tudi ni nepomembnih,” je dodal in izpostavil zlasti “nevarnost širjenja izdelave orožja, rudarjenje urana, ki je potencialno nevarno, v ZDA prav tako ne poznamo resnično dobre varne rešitve za dolgoročno skladiščenje jedrskih odpadkov.”

Jacobson poudarja tudi, da pri samem obratovanju jedrskih elektrarn sicer ne prihaja do oddajanja toplogrednih plinov (zvezna vlada jedrsko energijo imenuje “čisti vir energije”), a emisije nastajajo pri gradnji in razgradnji jedrskih elektrarn, pri čemer levji delež odpade na reaktorje. “Daleč najboljša rešitev je uporaba obstoječih tehnologij čiste obnovljive energije in skladiščenja,” pravi Jacobson.

Gates ugovarja s trditvijo, da ​se popolnoma obnovljivi energetski sistemi soočajo s še vedno nepremagljivim izzivom: doslej je bilo nemogoče ustvariti baterijo, ki bi jo bilo mogoče prilagoditi tako, da bi hranila dovolj energije za napajanje celotnih električnih omrežij.

Tudi “vetrno” in “sončno” energijo je namreč treba shraniti, tako da je še vedno uporabna, ko ne piha veter in sonca ni na spregled. “Za akumulatorje sem porabil več denarja kot kdor koli,” je nedavno za Fortune povedal Gates, ki denar vlaga tudi v podjetja za shranjevanje energije. “In še vedno imam približno pet različnih vrst akumulatorjev ….”

Oportunitetni stroški naj bi bili tisti, ki dajejo odločilno prednost jedrski energiji.

Znanstveno- politična sfera, ki jo predstavlja Kotek in ki se zavzema za povečan delež jedrske energije, pa opozarja predvsem na oportunitetne stroške v primerjavi s proizvodnjo energije, ki temelji na izkoriščanju vetra in sonca. Kot ogleden primer navaja nova jedrska reaktorja, ki bosta zgrajena v Gruziji in bosta “proizvedla več električne energije brez ogljika, kot jo trenutno proizvaja več kot 7000 vetrnic v zvezni državi Kalifornija”, v 60-letnem obdobju pa se bodo izognili sproščanju približno 600 milijonov ton ogljikovega dioksida.”

Ne glede na to so številne nove jedrske tehnologije, kot jih predstavljajo napredne elektrarne, trenutno “energetski samorogi”, kot jim pravi Gregory Jaczko, nekdanji predsednik ameriške Komisije za jedrsko regulacijo in ustanovitelj družbe Wind Future LLC. “Posedujejo neverjetne sposobnosti za rešitev vseh vrst okoljskih problemov, a v resničnem svetu ne obstajajo. Do takrat pa velja, da obstoječe rešitve morda nimajo rogov, vendar lahko nanje dejansko postavite sedlo in zmanjšate emisije ogljika.”

Gates pravi, da zagovorniki jedrske energije tudi z novo tehnologijo in svetovnemu povpraševanju po čisti energiji navkljub, še vedno bijejo hudo bitko z javnim mnenjem. “Jedrsko energijo je mogoče proizvesti na način, da se pretekle katastrofe in neuspehi ne bodo ponovili, že zaradi razvoja znanosti in gradnje,” je Gates še povedal Andersonu Cooperju v CBS-ovi v oddaji “60 minut”. “Priznam, prepričati ljudi v to bo skoraj tako težko kot to dejansko zgraditi. A ker se bo najbrž treba izogniti podnebnim spremembam, se ne smemo predati,” je v svojem stilu sklenil Gates.

(mbo)