Kot je na današnji tiskovni konferenci potrdil tudi novi minister za zdravje Janez Poklukar, s(m)o danes v Sloveniji potrdili prvi primer tako imenovanega južnoafriškega seva novega koronavirusa. Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike, predvidoma pa gre za zdravnika.

Posledično je terenska epidemiološka služba izsledila vse visokorizične kontakte, kar je rezultiralo s sledečimi ukrepi: štiri osebe so bile napotene na testiranje, še deset oseb pa v karanteno. Žal sta dodatni dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, že oboleli; najverjetneje imata tudi ti osebi južnoafriški sev.

Nove težave na obzorju: južnoafriški sev velja za najbolj nalezljivega, najbrž je odporen tudi na cepiva. Kot v prvem valu, je tudi tokrat do okužbe prišlo najprej v Mariboru.

“Epidemiološka služba zagotavlja, da je na terenu opravljeno vse, da so detektirani vsi visokorizični kontakti, zato zaenkrat dodatni ukrepi niso potrebni,” je še povedal minister Poklukar in dodal, da današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec. “Kaže na to, da pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah ni najboljši zgled situacije, v kateri smo se znašli, zato še naprej vsem apel, da izvajamo osnovne ukrepe. Nosimo maske, držimo distanco, zračimo prostore, razkužujmo roke, v primeru, da zbolimo, pa se umaknimo v samoizolacijo oz. če smo v visokorizičnem kontaktu, se umaknimo v karanteno.”

Nas čaka enak scenarij kot oktobra?! Kot kaže- da!

Kar je za podravsko regijo morda najpomembnejše sporočilo današnje tiskovne konference, je odločitev, da so se na ministrstvu- in v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem in Inštitutom za mikrobiologijo v Mariboru, lokalno bolj znanima kot “Prvomajska”– dogovorili, da bodo v bodoče iz previdnostnih razlogov namesto dosedanjih 10 % pozitivnih testov, tedensko sekvencionirali kar tretjino, torej najmanj 30 % testov iz tukajšnje regije. Kot že omenjeno, gre za previdnostni ukrep.

Poklukar je na koncu tiskovne konference v imenu vlade vse državljane ponovno pozval, da v tujino- v kolikor nimajo nujnih poti- ne potujejo. Številne države okoli nas imajo namreč trenutno težke epidemiološke situacije, dosti slabše kot Slovenija, predvsem pa imajo višje odstotke novih sevov, ki jih zaenkrat pri nas na srečo (še) nimamo.

Janez Poklukar je sicer novi minister za zdravje postal potem, ko je DZ njegovo imenovanje v torek podprl s 50 glasovi za in 31 proti. Z delom na ministrstvu je začel naslednji dan, v sredo 24. februarja 2021.

(mbo)