Znameniti mednarodni filmski festival v Berlinu bo v letošnji 71. izdaji zaradi trenutnih razmer potekal v dveh delih, sporočajo številni svetovni mediji. Med 1. in 5. marcem bo zgolj v spletni obliki namenjen strokovni javnosti; ta bo dobitnike nagrad izbirala med 15 tekmovalnimi filmi. V drugem delu, ki naj bi ga organizatorji izvedli junija, bi filme ob ugodnem razpletu epidemije že lahko prikazali v kinih, na projekcijah pa gostili tudi ustvarjalce.

V tekmi za zlatega medveda je torej tokrat 15 filmov; štiri je prispevala Nemčija, po dva pa Francija in Madžarska. V tekmovalnem delu tokrat ni nobenega ameriškega filma, kar je kljub vsemu svojevrstno presenečenje. Ocenjevala jih bo žirija šestih režiserk in režiserjev, katerih filmi so že prejeli zlatega medveda, svojo odločitev pa bo sporočila že v petek, 5. marca.

Kinematografi v Nemčiji so sicer zaradi pandemije covida-19 še vedno zaprti, temu pa bo tako še kar nekaj časa. A možnost, da se Berlinale odpove, za pomočnico direktorja festivala, Nizozemko Mariette Rissenbeek, menda ni prišla v poštev. “Iskali smo najboljšo možno rešitev,” je ob predstavitvi dvotirne oz. dvodelne izvedbe dejala pomočnica direktorja.

V Berlinu v normalnih zdravstvenih in meteoroloških pogojih prikažejo približno 400 filmov, na lanski izvedbi festivala pa so denimo prodali več kot 330.000 vstopnic. Letošnji junijski del festivala bo po poročanju nemških medijev precej manj obsežen kot pretekla leta, kar je seveda popolnoma razumljivo in nikakor nepričakovano.

(mbo)